Energiaéhségének kielégítésére új nukleárisenergia-projekteket jelentett be a kínai kormány, melytől a környezetszennyezés csökkenését is reméli.

A terveket az országos energiabizottság ülése után jelentették be, melyen az ország energiaigényét és a nukleáris erőműveket illető biztonsági kérdéseket vitatták meg. A kormányzati honlapon közzétett dokumentum szerint idén jelentős számú új nukleárisenergia-projekt várható, az új nukleáris reaktorok engedélyeztetési folyamatát pedig felgyorsítják.

A kínai sajtóban forgó térképek alapján a keleti part mentén legalább 16 új nukleáris erőmű építése várható, ezekből 5-5 az északkeleti és délkeleti tartományokban.

Az országban jelenleg 20 nukleáris erőmű működik, ezek a teljes energiaellátás csupán 1,2 százalékát biztosítják, további 28 építése folyamatban van. A 2011-es fukusimai katasztrófát követően a santungi nukleáris erőműnek adott először zöld utat a kínai vezetés, mert a japán szerencsétlenség után nukleáriserőmű-építési moratóriumot hirdetett.

A legfőbb gazdaságtervező, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) korábbi bejelentése szerint 2020-ra az ország teljes energiaellátásának 6 százalékát atomenergiából fedeznék. A nemzetközi atomenergia ügynökség becslései szerint 2035-re Kína adja majd a világ összes nukleáris energiájának 20 százalékát, miközben ez az arány 2008-ban még csak 3 százalékot tett ki.

A korábban mindenekelőtt széntüzelésű erőműveket építő ország számára a nukleáris energiára való áttérés a környezetvédelem szempontjából is kiemelt fontossággal bír. A rendkívül rossz levegőjű városok megtisztítására Peking korábban a súlyosan szennyező erőművek bezárását jelentette be.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4702218

Jelenleg az oldalon

7
Online