Teljességgel törvénytelenek az Egyesült Államok szankciói Iránnal szemben - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Madridban, miután megbeszélést folytatott spanyol kollégájával.

A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón az orosz miniszter elfogadhatatlannak nevezte az olyan párbeszédet, amely "az ultimátumok nyelvét használja".   

"Egy új és súlyos hiba" - fogalmazott a szankciókkal kapcsolatban Josep Borrell spanyol külügyminiszter maga is elutasítva az ultimátumokat és egyoldalú követeléseket.   

"A velem vagy ellenem egy másik korszakhoz tartozik" - jegyezte meg a spanyol politikus.   

A sajtótájékoztatón Szergej Lavrov visszautasította azokat a vádakat miszerint országa beleavatkozott volna az Egyesült Államokban zajló félidős választásokba, ahogy azt is, hogy korábban ilyet tett volna például a katalán függetlenségi törekvések esetében.   

Josep Borrell ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: sosem állították, hogy az orosz kormánytól származott volna a tavaly alkotmányellenesen megrendezett katalán referendummal kapcsolatos dezinformálás, azt azonban igaznak nevezte, hogy egyes orosz sajtóorgánumok álhíreket terjesztettek.   

A spanyol politikus egyúttal nyilvánosan mondott köszönetet, hogy Oroszország támogatja Spanyolország szuverenitását és területi integritását a független katalán köztársasági törekvésekkel szemben.    

"Két elv, amelyet Spanyolország Ukrajna és a Krím esetében is védelmez, ahogy az Európai Unió is" - jegyezte meg.   

A két külügyminiszter megállapodott abban, hogy létrehoznak egy kiberbiztonsági csoportot, amely egyebek mellett az internetes álhírek (fake news) terjesztését vizsgálná és elemezné, azért, hogy így megakadályozzák a "jövőbeli súrlódásokat", és ehhez számítanak más országok csatlakozására is.   

Mindketten szükségesnek ítélték a párbeszédet Moszkva és az Európai Unió közötti viszony rendezéséhez.   

A spanyol külügyminiszter szerint Spanyolország az egyik legnagyobb károsultja az unió szankciókra adott orosz válaszintézkedéseknek, ezért "bárki másnál jobban" kívánja a kapcsolatok normalizálását, és azon fog dolgozni, hogy Oroszország visszatérhessen az Európa Tanácsba, amelynek parlamenti közgyűlésében 2014-ben függesztették fel szavazati jogát a Krím-félsziget annektálása miatt.    

Szergej Lavrov szerint Spanyolország azon európai országok között van, amelyek megértik a "rendellenes helyzetet" Moszkva és az EU között, egyúttal sajnálatát fejezte ki a unió hallgatása miatt az orosz anyanyelvűek elleni "diszkriminatív" ukrán törvényekkel kapcsolatban.   

Az orosz politikus újságírói kérdésre válaszolva aggodalmának adott hangot a Norvégiában, mint mondta, gyakorlatilag az orosz határon zajló NATO-hadgyakorlat miatt, csakúgy mint a balti államokbeli, valamint a lengyelországi és a romániai katonai aktivitás miatt.    

Az orosz diplomácia vezetője utoljára négy éve járt hivatalos látogatáson a dél-európai országban. Mostani útján elsőként VI. Fülöp spanyol király fogadta.   

A találkozó elsődleges célja a spanyol-orosz kapcsolatok elmélyítése, meglévő együttműködéseinek fokozása.    

Ennek részeként újabb kétéves megállapodást írtak alá a két ország külügyminisztériumai közötti politikai konzultációk folytatásáról.    

A megbeszélésen fontos szerepet kaptak a gazdasági és kereskedelmi összeköttetések. Ezen a területen működik egy kormányközi bizottság is, amely öt munkacsoportban dolgozik: a beruházások, az űrkutatás, az energia, a szállítmányozás és a turizmus területén.   

A spanyol-orosz kormányközi bizottság kétévente tartja megbeszéléseit, a soron következő Madridban lesz 2019-ben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 515 megtekintés

Videó: 47 966 518 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887432

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh