Az Egyesült Államok atommeghajtású drónok gyártásába kezd. A korábbi gépek néhány napnyi maximális repülési idejével ellentétben az új típusú drónok több hónapig képesek a levegőben maradni, illetve még több energia válik elérhetővé több és nehezebb felszerelések hordozására.

A projekthez szükséges kutatásokat a Sandia National Laboratories, az USA elsőszámú nukleáris fejlesztő és tervező ügynöksége, illetve a védelmi rendszerek fő beszállítója, a Northrop Grumman közösen kivitelezte.

Az új technológia a jelenlegi amerikai drón haderő három fő gyengeségét hivatott ellensúlyozni: a célpont megközelítéséhez szükséges aránytalanul hosszú időtartam, a kis kapacitású energiaforrás miatti képtelenséget a támadó és felderítő felszerelések egyidejű hordozására, illetve a kommunikációs kapacitás hibáit.

A csoport több különböző energiaellátási rendszert is tesztelt a nagy- és közepes méretű drónok működtetésére, mielőtt a nukleáris megoldást választották.

A kutatási összefoglaló a technológia különösen nagy hatékonyságára hívja fel a figyelmet, és javasolták, hogy valamennyi katonai és hírszerzési feladatot ellátó, következő generációs pilóta nélküli gépet ilyen rendszerrel működtessenek.

Ennek függvényében érthető, hogy az iráni haderő miért helyez nagyobb hangsúlyt a kibervédelemre, mint a hagyományos légvédelmi rendszerekre. Egy ilyen drón esetében ugyanis felmerül a kérdés, melyik jár nagyobb katasztrófával, a lelövése, vagy ha eléri és megsemmisíti a célpontot. Szerencsére volt már arra példa, hogy az iráni légvédelem átvette az irányítást az amerikai drón felett - erre nagy valószínűséggel a közeljövőben is sor kerülhet.

Forrás: jovonk.info Kattintson ide...

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Drónok támadása Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 986 megtekintés

Videó: 48 298 160 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920452

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh