Az izraeli hadsereg egyik tengeralattjárója tévedésből  elsüllyesztett egy civil menekülőket szállító hajót 1982-ben, az első libanoni háború idején - jelentette a tízes kereskedelmi tévé pénteken.   A hajó 56 civilt szállított, közülük 25-en vesztették életüket.

A  televízió szerint a tengeralattjáró parancsnoka  azt hitte, hogy terrorista férfiak utaznak a Tripoliból kihajózó személyszállító hajón, és ezért két torpedó rakétával felrobbantotta, és elsüllyesztette azt   

A hajó azonban Libanonból a háború elől menekülő ötvenhat civilt szállított, köztük külföldieket, nőket és gyermekeket is.    

Az 1982 júniusában megtörtént tragikus tévedés ügyében a kilencvenes évek végén a hadsereg három évig tartó belső vizsgálatot indított, amelynek végén a haditengerészet vezetője úgy határozott, hogy nem történt bűnügyi eljárást követelő mulasztás.    

A hajó elsüllyesztésének  ügyében korábban  hírzárlatot rendeltek el, a tízes tévé a legfelsőbb bírósághoz fordult az eset nyilvánosságra hozása érdekében, és ennek határozata alapján készülhetett el róla a beszámoló.    

A beszámoló szerint az izraeli tengeralattjáró a végzetes rakéták kilövése után elhagyta a libanoni partokat, és Libanonban a mai napig nem tudták, hogy mi okozta a civileket szállító hajó felrobbanását.

Forrás: MTI / haaretz.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 211 megtekintés

Videó: 47 973 363 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887969

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh