India bejelentette, hogy 2012-ben hadrendbe állítja első atom-tengeralattjáróját, a ballisztikus rakétákkal felszerelt az Arihantot. Eddig az indiai tengeralattjáró flotta orosz, német és francia dízelhajókból állt – írja az Izvesztyija orosz lap.

A szakemberek véleménye szerint a tengeralattjáró konstrukciója a szovjet Szkat projekten alapul. Az Arihant kidolgozásakor az indiai mérnökök alkalmazták a modernebb orosz dízelprojekt, a Varsavianka elemeit is. Az indiai tengerészek jól ismerik mindkettőt. Az új tengeralattjáró ballisztikus rakétákkal van felszerelve, és az indiai haditengerészeti flotta első rakétahordozójának hadrendbe állításával komolyan megváltoznak az erőviszonyok a régióban.

Oroszország aktívan elősegíti az indiai flotta erősödését: Ismeretes, hogy az Arihant és az elkövetkezendő atommeghajtású indiai tengeralattjárók számára a személyzetet a 2011 végén lízingbe Indiának átadott orosz Nyerpa tengeralattjáró fedélzetén képezik ki – mondta Vjacseszlav Davidenko, az orosz fegyverexport-ügynökség (Roszoboronexport) képviselője.

-Megértjük, hogy a haditengerészeti flotta létrehozása mindig munkaigényes és költséges folyamat. De ez az a munka, amely elősegíti India, mint nagy tengeri hatalom védelmi képességének növelését és erősítését.

Mind a Szkat, mind pedig a Varsavianka „vonásai” nagyon pontosan nyomon követhetők az indiai rakétahordozónál. Az indiai tengeralattjáró ugyanolyan felépítésű, mint a Szkat: kettős hajótest a hajófarnál és másfél az orr résznél. Hasonló a mozgatáshoz szükséges berendezés is: egy reaktor, egy turbina, egy csavarkeréktengely. A Varsaviankától vették át az orr részt, ahol el van helyezve a hidroakusztikai antenna és a hat torpedó berendezés. Ebben az indiai tengeralattjáró pontosan megismétli a szovjet hajó felépítést –írja az Izvesztyija.

Ugyanakkor a hajó konstrukciójában vannak új elemek is. Ahhoz, hogy elhelyezzék a K-15 Sargarika közép hatótávolságú ballisztikus rakétákat, az indiai mérnökök négy indító silónak külön helyet alakítottak ki. Mindegyikben három K-15-ös rakéta helyezhető el. Ezek hatótávolsága 700 kilométer. Megváltozott a kormányos fülke konstrukciója is. A megnevezett szovjet tengeralattjáróknál a mélységi kormány a törzsön, az indiainál a kormányosfülkén helyezkedik el.

-Ugyanakkor az indiai hajót nem lehet a szovjet prototípusok egyszerű megismétlésének tekinteni - jelentette ki Alekszandr Mozgovoj, haditengerészeti szakértő, aki az „Orosz Flotta hajói” c. lexikon szerzője. – Természetesen, az indiaiak alkalmazták a jól ismert projekteket, hiszen a 670-es projektű K-43-as tengeralattjárót 1988 és 1991 között az indiai haditengerészeti flotta bérelte, az indiai tengeralattjáró flotta alapját pedig ma is tíz Varsavianka képezi. De az Arihant komolyan különbözik rendeltetését és alapvető fegyverzetét illetően is: az orosz és az amerikai „stratégák” sajátos analógja – mondta a szakértő.

Véleménye szerint Indiának most olyan tengeralattjáróra van szüksége, amely szükség esetén képes nukleáris csapást mérni Pakisztán vagy Kína területére. Az Arihant erre megfelelő - véli Alekszandr Mozgovoj.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 908 592 megtekintés

Videó: 49 077 137 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056163

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh