Az OPEC legalább napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentést szeretne elérni bécsi közgyűlésén, de meg szeretné nyerni a szervezeten kívüli Oroszországot is a termeléskorlátozás ügyének a Reuters hírügynökséget tájékoztató négy különböző forrás szerint. A kitermelés csökkentésére vonatkozó várakozások hatására emelkednek az olajárak.

Az OPEC csütörtökön tárgyal Bécsben a termeléscsökkentésről az olajár esésének megakadályozása érdekében, majd pénteken egyeztet a korlátozásról a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőkkel, elsősorban Oroszországgal. A Reuters által idézett források szerint, amelyek közül három OPEC-tagországot, egy pedig egy szervezeten kívüli nagy olajtermelő országot képvisel, Oroszország határozottan ellenzi a termelés csökkentését. "A szaúdiak a csökkentést szorgalmazzák, de ha az oroszok erre határozott nemet mondanak, akkor nem lesz csökkentés" - fogalmazott egyikük.

Az OPEC de-facto vezetője, Szaúd-Arábia szorgalmazza az olajtermelés csökkentését, az Egyesült Államok nyomása ellenére is. Oroszország az értesülések szerint hajlandó napi 140 ezer hordóval részt venni a termeléscsökkentésben, de az OPEC 250-300 ezres csökkentést várna tőle. Források szerint az OPEC minden tagjára érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni. Amennyiben azonban Oroszország nem vesz részt a tőle elvárt mértékben a csökkentésben, a februári közgyűlésére halasztja el a döntést, mivel "addigra már mindenki csökkenteni akar majd".

Az olajár a termeléscsökkentés reményében emelkedik kedden. A Brent spot árfolyama közel 1 százalékkal áll előző napi zárószintje alatt, míg a WTI jegyzése fél százalékot közelítő mértékben gyengül.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 898 megtekintés

Videó: 47 972 950 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887933

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh