Feláldozza a mezőgazdaságát és termelőinek piacait az Európai Unió (EU) a dél-amerikai Mercosur-országokkal kötött szabad-kereskedelmi egyezménnyel – írja a Magyar Hírlap. Brüsszel gyakorlatilag megkötések nélkül engedi az unió területére a brazil, argentin baromfi- és pulykahúst, cserébe pedig gépiparának, pénzügyi szolgáltatásainak meghonosítását várja a másik kontinens államaitól.

Szépen csendesen évről évre emelkednek az EU azon exportkvótái, amelyekkel a dél-amerikai, úgynevezett Mercosur-országoknak kedveskedik Brüsszel. (A Mercosur a dél-amerikai országok 1991-ben alapított kereskedelempolitikai szervezete.) Kiderült, hogy a korábbi kétoldalú megállapodásokat megfejelve a jelenlegi vámrendszert is teljesen lebontaná az EU, s ez beláthatatlan következményekkel járna a szakemberek szerint. A közösség ugyanis gyakorlatilag már most is szabadon, szinte megkötések nélkül engedi az unió területére a brazil vagy éppen argentin baromfi- és pulykahúst, cserébe pedig gépiparának, híradástechnikájának, pénzügyi szolgáltatásainak meghonosítását, banki szektorának letelepítését várja a másik kontinens államaitól.

„Az ipari és pénzügyi lobbi felülírja a józan észt. Értetlenül állunk az uniós döntés előtt” – kommentálta a lapnak az EU-termelők piacainak elvesztését jelentő „kebelbarátságot” Bárány László. A Baromfi Termék Tanács elnöke kifejtette: az unió­ba áramló brazil baromfihúsexport már tavaly átlépte az évi háromszázezer tonnát, s ez a mennyiség a teljes magyarországi termelést is meghaladja. „Miközben Brüsszel drákói szigorral ellenőrzi az uniós, így a magyar termelőket is, luxuskörülmények közötti tartást előíró állatjóléti intézkedéseket hoz, mindenféle kontroll nélkül, a közegészségügyi kockázatokat figyelmen kívül hagyva engedi a közösségi országok piacaira áramolni a tizenháromezer kilométerről érkező húst. Az európai baromfitartók és -termelők szervezete, az AVEC évek óta bombázza az Európai Bizottságot, hozzon előírásokat, állítson fel követelményeket a Dél-Amerikából érkező exportra, de a testület elengedi a füle mellett az aggályokat” – jelentette ki Bárány László. Hangsúlyozta, jól jellemzi az unió Janus-arcúságát és kettős mércéjét a húsvét előtti uniós tojásmizéria. „A ketreces tartás betiltása miatt tojáshiány alakult ki Euró­pában, ám ahelyett, hogy közösségen belül oldotta volna meg a kérdést Brüsszel, kedvezményes vámkvóta alkalmazásával Törökországból és az Egyesült Államokból hozott be tojást az unióba” – szemléltette az unió politikáját Bárány László.

A szakember kijelentette: a magyar termelők is nehéz helyzetbe kerülnek, és óriási a felháborodás. „Egyelőre még nettó exportőr a magyar baromfiszektor, miután évente 65-68 ezer tonna baromfihúst viszünk ki az unióba, miközben 13-15 ezer tonna uniós és 3-5 ezer tonna brazil import kerül a serpenyőbe. Pulykahúsból 28-32 ezer tonnát exportálunk évente, és 8-9 ezer tonna az import, de ennek a felét már a brazil pulykahús adja” – mondta Bárány László.

Forrás: agromonitor.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 724 320 megtekintés

Videó: 48 934 357 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028709

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh