Veszélyt jelent Oroszországra, hogy a NATO közeledik a határai felé, Moszkva mindemellett többször is kifejezte együttműködési szándékát a szövetségnek - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szocsiban az orosz hadiipar és a hadiflotta fejlesztéséről tartott egyik tanácskozáson.

"Ma kötelesek vagyunk abból kiindulni, hogy a NATO bővítése, az, hogy infrastruktúráját az orosz határok közelében fejleszti, egyike a hazánk biztonságát fenyegető potenciális veszélyeknek" - mondta Putyin.   

Úgy vélekedett: a "tömbsztereotípiákra épülő gondolkodásmód" nem jó eszköz ahhoz, hogy megtalálják a hatékony válaszokat a mai világ gyorsan változó körülményei között. Hangsúlyozta, hogy Oroszország többször kifejezte együttműködési készségét a NATO-val, és szorgalmazta azt is, hogy közösen lépjen fel vele az olyan valós fenyegetések ellen, mint a nemzetközi terrorizmus, a helyi fegyveres konfliktusok és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének veszélye.   

"Nem egy lépést tettünk a szövetség irányába, konstruktív programot javasolva. Több közös rendezvényt tartottunk, ám 2008 után az együttműködés gyakorlatilag leépült, mert a szövetség inkorrekt módon, hogy azt ne mondjam, durván járt el Oroszországgal szemben, Oroszország érdekeinek teljes figyelmen hagyásával az általunk javasolt partneri együttműködés tekintetében" - fogalmazott az orosz vezető.   

Putyin kifejezte reményét, hogy a közös biztonsághoz és a Föld békés jövőjéhez fűződő érdekek felül fognak kerekedni.    

Az orosz elnök a tanácskozáson azt is elmondta, hogy az orosz hadiflotta 68 százalékban korszerű fegyverzettel van felszerelve.   

A NATO egyébként kedden és szerdán tartja jubileumi csúcstalálkozóját a szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 953 megtekintés

Videó: 47 974 327 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888043

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh