Chicagóban növekszik a tiltakozóhullám a NATO május 20-21-én sorra kerülő csúcstalálkozója ellen. Az Ocupy mozgalom több száz résztvevője utazik a városba.

Az aktivisták első hulláma –a New York-i „megszállók” – már megérkezett Chicagóba. Várhatók más nagyvárosokból, Los Angelesből, Washingtonból, Portlandből is érkeznek tiltakozók, közel ezren. Készülnek az úgynevezett „NATO elleni koalíció” tagjai is, akik a G8, valamint a háború és a szegénység ellen tiltakoznak.

Hátfőn az aktivisták elfoglalták azt az épületet, amelyben Barack Obama választási stábja helyezkedett el. A rendőrség nyolc személyt vett őrizetbe. Kedden a bíróság épületénél volt tiltakozó akció, ott négy résztvevőt tartóztattak le. Szerdán több mint 150 tüntető vonult végig a városon.

A pénzügyi struktúrák egyes vezetői már kiadták beosztottjaiknak az utasítást, hogy a szigorú öltönyt cseréljék fel mindennapos öltözetre, hogy az utcákon ne váltsák ki a tiltakozók dühét.

A fő eseményeket május 19-re tervezik, de a leginkább tömeges akció vasárnap várható.

A rendőrök egész évben készültek a csúcstalálkozóra. Az észak-amerikai légi és kozmikus védelmi parancsnokság (NORAD) pénteken nagyszabású gyakorlatot tart a város légterében.

A manőverek fő célja a fórum biztonságának szavatolásával összefüggő műveletek begyakorlása. Ebben a NORAD mellett részt vesznek a titkos szolgálat, a nemzeti gárda, a partőrség erői, a polgári légi-közlekedést irányító szerv és a csúcstalálkozóra megnyitott NATO operatív központ képviselői.

A gyakorlatokban egyaránt jelen lesznek polgári és katonai repülőgépek és helikopterek. A csúcstalálkozó idején Chicago fölött lezárják a légteret, amelyet a légierő néhány gépe biztosít. A chicagói rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedéseket tesz.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Döntés a nemzeti hadseregek felszámolásáról Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 751 869 megtekintés

Videó: 48 952 213 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032047

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh