A brit kormány miniszterei az iráni atomprogram miatti esetleges közel-keleti katonai konfrontációban való brit részvétel jellegéről tárgyalnak – jelentette szerdán a BBC.

A miniszterek azt vizsgálják, vajon egyáltalán legális lenne-e bármiféle brit részvétel, ha megszakadnának az Iránnal folyó tárgyalások, és Izrael iráni atomlétesítményeket bombázna. Egy ilyen lépésnek az lenne a veszélye, hogy kiterjedtebb háborút váltana ki a térségben, s leállna az egyik legfontosabb kőolajszállító útvonalon, a Hormuzi-szorosban a hajóforgalom – áll a BBC tudósításában.

A brit közszolgálati műsorszolgáltató szerint Nagy-Britannia számos lehetőséget megvizsgál, Izrael diplomáciai támogatásától a brit Királyi Haditengerészetnek a térségben történő beavatkozásáig. A londoni külügyminisztériumot egyelőre nem lehetett elérni, hogy reagáljon a hírre.

Bagdadban közben megkezdődött az Irán és az 5+1-es országcsoport újabb tárgyalási fordulója. Az iszlám köztársaság, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország tárgyalói igyekeznek elejét venni, hogy a vitatott atomprogram miatt fegyveres konfliktus veszélye alakuljon ki a közép-keleti térségben.

A tárgyalás az iraki főváros központjában lévő, szigorúan őrzött zöld zónában zajlik. A megbeszélést eredetileg egynaposra tervezték, de diplomaták szerint nem kizárt, hogy csütörtökön is folytatódik az egyezkedés. Szaíd Dzsalili, az iráni küldöttség vezetője reményét fejezte ki, hogy a mostani fordulóval új szakasz kezdődik Irán és a hatok viszonyában. Úgy tűnik, hogy a Nyugat felismerte: a nyomásgyakorlás eszközével nem megy semmire – fogalmazott. Az érintett országok szerdán tanácskoznak Bagdadban az iráni atomprogramról, és a Nyugat hajlandó megoldási javaslatot tenni, ha Irán kész átlátható módon fejleszteni atomprogramját.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden bejelentette, hogy megállapodott az iráni vezetőkkel arról, megkönnyítik Teherán gyanús nukleáris tevékenységének – régóta megrekedt – ellenőrzését, s erről hamarosan egyezményt írnak alá. Ehud Barak szerdán szkeptikusan foglalt állást a megállapodásról. Úgy vélte, Teherán csak a vitatott atomprogramja miatt ránehezedő nemzetközi nyomást akarja kijátszani ezzel.

Forrás: mno.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 017 megtekintés

Videó: 48 287 832 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919587

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh