Betiltotta a Facebookot és az Instagramot hétfőn Oroszországban egy moszkvai bíróság, miután anyacégüket, az amerikai Meta Platforms IT-óriásvállalatot "szélsőségesnek" minősítette.

Az orosz főügyészség követelése nyomán meghozott ítélet azonnal hatályba lépett. Az ugyancsak a Meta által birtokolt WhatsApp messengert a verdikt nem érinti.   

A TASZSZ szerint az ügyben a főügyészég nyújtott be keresetet, miután a két közösségi médium több országban visszavonta az erőszakra buzdító üzenetekre vonatkozó tilalmát Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa február 24-én Ukrajnába vezényelt orosz csapatok esetében.   

A hétfői bírósági ítélet a Meta és struktúrái számára megtiltotta, hogy üzleti tevékenységet folytassanak, valamint hogy irodákat működtessenek Oroszországban. A tilalom az Instagramot és a Facebookot érinti, amelyet az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) már eddig is blokkolt az országban. Az elsőt az erőszakra történő bujtogatás, a másikat orosz médiumok letiltása címén.   

Az orosz főügyészség szerint a Meta közösségi oldalai nagymértékben befolyásolják a közvéleményt, maga a vállalat pedig "alternatív valóságot" hozott létre, amelyben gyűlöletet szított az oroszok ellen. A Roszkomnadzor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrajnai háború kitörése nyomán az Instagramon 4600 olyan bejegyzést tettek közzé, amely hazugságot terjesztett az orosz hadseregről és több mint 1800 olyan felhívást, amely részvételre buzdított nem engedélyezett tüntetéseken.    

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ragaszkodott a vállalat azonnali betiltásához, mert szerinte tevékenysége Oroszország és fegyveres erői ellen irányult.   

A Meta Platforms a tárgyalás elhalasztását, valamint nyelvészeti szakvéleményt elkészíttetését kérte azokról a nyilatkozatokról, amelyek a főügyészség kérelmének indokául szolgáltak, de elutasító választ kapott. A Meta egyik képviselője a bíróságon azt mondta, hogy a vállalat megváltoztatta a politikáját, és elfogadhatatlannak nyilvánítja a ruszofóbiát, valamint a felhívásokat az oroszok elleni erőszakra. Azt hangoztatta, hogy az oroszok jelenléte a közösségi hálózatokon, amelyeket 2 milliárd ember használ világszerte, fontos tényező a globális kommunikációban és az üzleti tevékenységben.   

A kereset indoklása szerint a Meta március 11-én engedélyezte, hogy olyan információkat tegyenek közzé az oldalain, amelyek az orosz hadsereg elleni erőszakra szólítanak fel az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A hasonló uszítás a civilek ellen továbbra is tilos.   

Az ügyről elsőként beszámoló Reuters brit hírügynökség azt írta, hogy a katonák gyilkolására vonatkozó felszólítást 12 országban, Azerbajdzsánban, Örményországban, Észtországban, Georgiában, Magyarországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában és Ukrajnában engedélyezték. A Vlagyimir Putyin orosz és az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni uszítást az oroszországi, lengyelországi és ukrajnai felhasználók számára tették lehetővé.   

A Facebook blokkolásának lehetősége már 2017-ben felmerült Oroszországban mert a vállalat nem tartotta be a személyes adatok helyi tárolására vonatkozó törvényt. A bíróság többször is megbírságolta a közösségi hálózatot, amely a bírságokat ki is fizette.   

2021-ben a Facebookot 43 millió rubeles (a rubel jelenleg mintegy 3,2 forintot ér) bírsággal sújtották, mert nem távolította el Oroszországban a tiltott tartalmakat. Ebből a bírságból 26 millió rubelt a cég már kifizetett. Októberben a Facebook és az Instagram késéssel ugyan, de törölte az Oroszországban tiltott tartalmakat. Decemberben a Metát először sújtották egy 1,99 milliárd rubeles összegű, tárgyalható bírsággal, amelyet nem fizetett ki.   

A helyzet az ukrajnai háború és a nyugati szankciók teremtette légkörben tovább éleződött. A Meta közösségi hálózatai megtiltották az orosz felhasználóknak, hogy reklámkampányokat indítsanak, az Instagram leállította a felhasználók oroszországi és ukrajnai követőire vonatkozó információk megjelenítését és Stories funkcióban elkezdte címkézni az orosz állami média linkjeit tartalmazó történeteket. A Facebook az RT-hez, a Sputnikhoz és más, egyebek között állami tulajdonú állami médiumokhoz korlátozta a hozzáférést.   

A Roszkomnadzor követelte, hogy a Facebook szüntesse meg a blokkolást, és február 25-én lassítani kezdte, majd március 4-én teljesen blokkolta a közösségi hálózat forgalmát. A főügyészség március 11-én nyújtott be keresetet a Meta szélsőséges szervezetetté nyilvánításáért és betiltásáért. A Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított "egy amerikai cég alkalmazottai részéről" történt, erőszakra és oroszok meggyilkolására történő felhívások címén. Az Instagramot március 14-én blokkolták.   

Hivatalos kommentárok szerint a Facebook és az Instagram felhasználóit nem fogják büntetőeljárás alá vonni szélsőségesség címén, és nem fogják őket profiljuk törlésére kötelezni. A kisebbségi részvényesek sem számítanak majd szélsőségesek cinkosainak. Több ügyvéd ugyanakkor úgy nyilatkozott a TASZSZ-nak, hogy a Facebookon és az Instagramon történő reklámvásárlás a szélsőségesség finanszírozásaként értelmezhető.   

Felmerült az ítélet visszavonásának lehetősége is abban az esetben, ha a Meta hivatalosan elismeri és orvosolja az elkövetett jogsértéseket.

Forrás: MTI / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 213 megtekintés

Videó: 47 966 902 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887451

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh