Minden magas beosztású szíriai köztisztviselő átállása az ellenzék oldalára hírértékű a nyugati média számára. Közben mindenki, aki másik irányba halad, szándékosan a háttérben marad. Az «Oroszország Hangja» Yousef Naami, a közelmúltban a kormány oldalára állt Szabad Szíriai Hadsereg egykori lázadó harcosának exkluzív interjúját mutatja be.

Yousef Naami 27 éves, Hama törvényes kormánya ellen harcolt. A Szabad Szíriai Hadsereg ott érzi magát a legszabadabban. Saját hiszékenységéből vált a kibékíthetetlen ellenzék harcosává:

A fiatal fiúk között, akikkel együtt nőttünk fel, volt egy ismert sejk, Ayman Al-Khalid. Ő beszélgetett velünk, azt mondta, hogy a hazáért kell dolgozni, a hitért, hogy fontos küldetésünk van, ami alighanem a bűnösökkel szembeni harcból áll, akik hatalmon vannak. Ezen beszélgetések eredményeként született meg az az ötletünk, hogy valamit tennünk klel, hangot adni nemtetszésünknek, tüntetésre menni, mindenkinek elmondani, hogy nincs szükségünk egy ilyen hatalomra, az országot meg kell menteni. Mi így gondoltuk és őszintén hittünk benne.

Ayman sejk a fiatalokat bemutatta valamilyen férfinak, aki minden egyes tüntetésen való részvételért 2 ezer lírát ígért mindenkinek. Ez kicsivel több mint 30 dollár. Valójában azonban 500 lírát kaptak, ami 8 dollár. Volt, hogy semmit sem adtak, mondván: majd később. A fiataloknak ez nem tetszett, mire másodszorra is megvették őket azt ígérve, hogy valóban meg fogják kapni a pénzüket, és sokkal többet, ha katonákra és rendőrökre lőnek. A kiképzés egy bázison zajlott. Ezt követően részt vettek a hadsereggel való összetűzésekben, embereket ejtettek foglyul, bizonyára a rendszer támogatóit. Gyilkosságokra is sor került, amiért 10 000 lírát, azaz 160 dollárt ígértek. Ténylegesen azonban tízszer kevesebbet fizettek vagy egyáltalán semmit se.

Miért döntött úgy Youssef Naami, hogy felhagy a katonai múlttal?

Az egyik művelet során elfogták a barátomat. A mobiljában meg volt a telefonszámom, és egy idő elteltével felhívott egy férfi, a nevére nem emlékszem, és azt mondta, hogy ő a Szíriai Fiatalok Szövetségének a tagja és egyszerűen csak beszélgetni szeretne. Kérdéseket tett fel, mint például: «Miért cselekedtek így, hiszen ti fiatalok vagytok, nektek kell építeni ezt az országot.» Eleinte letettem, ők viszont folyton hívogattak, udvariasan beszéltek. Idővel elkezdtem gondolkodni azon, amit mondtak nekem. Egyszer megbeszéltük, hogy találkozunk Hama közelében. Odamentem és találkoztam a Szíriai Fiatalok Szövetségének tagjaival és a képviselőjükkel, Mohammed al-Derivel. Sokáig beszélgettünk, kérdezgettük a másikat, vagy épp magunk meséltünk el valamit. Ezt követően többé nem akartam többé harcos lenni. Visszatértem Hamába és beszéltem a társaimmal. Úgy döntöttünk, hogy együtt elmegyünk és abbahagyjuk.

Elmondásuk alapján a fiatalok hittek Bassár el-Aszad kijelentésének a kegyelemről, a megbánás és az önkéntes fegyverletétel esetén. 24 órával a fegyverletétel után a kormány kihúzta a fiatalok nevét a feketelistáról.

Yousef Naami bevallása szerint úgy érzi magát, mintha újjászületett volna. A helyi hatóságok munkával látták el őt. Ahogyan ígérték, egy vízellátással foglalkozó cégnél dolgozik. Több társának is sikerült elhelyezkedniük egy rendes munkahelyen.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 918 433 megtekintés

Videó: 49 081 841 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057169

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh