Ankara és Washington lépése meghiúsította Kofi Annan béketervét. A politikai elemzők úgy vélik, hogy a szíriai beavatkozás a közeljövőben be fog következni, még az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióit megkerülve is.

A Reuter értesülései szerint a Szíriai szabad hadsereg fegyveresei Washingtontól kapnak segítséget: ezt személyesen Barack Obama rendelte el néhány hónappal ezelőtt. Egy titkos törökországi bázisra az amerikai hírszerzés képviselőit küldték el. Éppen ott, Adan városának közelében állomásoznak jelenleg a szíriai lázadók. A Fehér Ház nem kommentálta ezeket a jelentéseket. Csupán idő kérdése, hogy Washington megerősítse ezeket a kiszivárogtatásokat – állítja Borisz Dolgov keletkutató:

Az Egyesült Államok a CIA-én keresztül és a török csatornákon keresztül fegyverrel látják el, finanszírozzák a Szabad szíriai hadsereg lázadóit és más radikális szervezeteket. Ez régóta köztudott. Van egy bázis Törökországban: Incirlik. A bázis közelében található az ún. szíriai fegyveres felkelők csoportjának központja, ahol a CIA képviselői találhatóak.

Washington anyagilag is támogatja a felkelőket Szíriában. Az amerikai külügyminisztérium 25 millió dollárt különített el a «nem katonai jellegű költségekre», beleértve a kommunikációs eszközök szállítását is. A lázadókkal aktívan együttműködik Törökország is. Különböző források szerint az elmúlt hónapokban a lázadóknak nem csak kézi lőfegyverekből álló szállítmányokat, hanem hordozható légvédelmi rendszereket is küldtek.

Ankara és Washington lépése újabb szintre emeli a szíriai konfliktust – jegyezte meg Gumer Isaev politológus-keletkutató:

Természetesen a hasonló fegyverszállítmányok megszegik azokat az elveket, amelyek Kofi Annan tervének alapját képezték. A béketeremtés kezdeményezésének hátterében fegyvereket szállítanak a konfliktusban résztvevő egyik fél számára, ezért abszurd dolog a helyzet rendezéséről beszélni. Emellett megjegyezném az orosz fegyverszállítmányokat érintő hisztériát, habár ez az államok közötti kétoldalú kapcsolatok részét képezi. A nyugat azonban előtérbe helyezi ezt a témát, hogy a saját szállítmányait igazolja.

A szakértők megjegyezték, hogy most lényegében véve egy Szíria elleni invázió előkészítése folyik az ENSZ határozatának ellenére. A Biztonsági Tanácsban a beavatkozás forgatókönyvét Oroszország és Kína hátráltatja. Ugyanakkor a szíriai ellenzék támogatói igyekeznek siettetni az eseményeket.

Az elmúlt néhány napban a szíriai kormány katonái folytatják a fegyveresekkel való harcot az ország második legjelentősebb városában, Aleppoban. Emellett Törökország megkezdte csapatai aktív összevonását a Szíriával határos területek mentén. Szerdán itt megkezdték a tankok bevetését.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 696 808 megtekintés

Videó: 44 044 645 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6238044

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh