Olaszországban 2013 júliusától csak bankkártyával lehet majd vásárolni 50 euró felett - döntött a kormány a La Repubblica című napilap értesülése szerint. A készpénzforgalom drasztikus korlátozásával a Monti-kormány célja a pénzmosás és az adóelkerülés visszaszorítása. Itthon egyelőre nincs ilyen korlátozás, de az európai uniós trendek egyértelműek.

Olaszországban az idén hoztak már hasonló intézkedést, július óta ezer eurónál nagyobb összeget csak bankkártyával, bankátutalással vagy csekkel lehet kifizetni- írja az MTI. Korábban 2500 euró volt a határ. Olaszországban csak a lakosság tíz százaléka használ bankkártyát, míg az európai átlag 30 százalék. A készpénzfizetés aránya Olaszországban 90 százalék, Németországban 78 százalék, Franciaországban pedig 59 százalék. Az olasz központi bank adatai szerint az olasz hazai össztermék tíz százaléka, mintegy 160 milliárd euró, illegális tevékenységből származik. "Az illegálisan szerzett pénz önmagában nem likvid, és csak illegális hálózatokban használható fel. Ezek az összegek csak a pénzmosás révén találnak utat a legális gazdaságba" - írja a Banca d"Italia jelentése.

A nagy készpénzforgalom a gazdaságnak sem jó, de szakértők szerint a készpénz a jövőben biztonsági tartaléknak sem lesz a legjobb. Itthon az MNB év eleji jelentése szerint tavaly az utolsó negyedévben 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke, ami a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcs. A jegybank ezt a nyugdíjpénztári reálhozam el nem költött részével és lakossági euró-eladásokkal magyarázza, mások a lakossági bizalom megingásának jelét látják benne.

A probléma megoldására egyes uniós országokban a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom visszaállítása és a gazdaság minél hatékonyabb ellenőrzése érdekében határozottan korlátozni kezdték a készpénzforgalmat - ennek egyik példája a mostani, olaszországi döntés. A viszonylag gyors elértéktelenedés és a szigorodó szabályozások eredményeképpen a készpénz a jövőben még kevésbé fogja tudni betölteni a biztonsági tartalék szerepét.

Magyarországon a készpénzforgalom korlátozása a vállalati pénzmozgás szabályozásában, a pénztári törvényben jelent meg: 1,5 millió az a felső határ, amelyen belül a készpénzfizetés jóváhagyható. Magánszemélyek esetében nálunk egyelőre nincs ilyen korlátozás, de az európai uniós trendek egyértelműek.

Forrás: piacesprofit.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Google pénztárcával a digitális diktatúra felé

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 999 megtekintés

Videó: 48 289 594 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919779

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh