Az európai szociális piacgazdaság mellett állt ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben, az Európa barátai nevű független elemző központ tanácskozásán elmondott beszédében.

"Európai szociális modellünk és szociális piacgazdaságunk arról szól, hogy a gazdasági dinamizmust társadalmi igazságossággal vegyítjük. Ez a modell nem létezik a világ számos más pontján. Ez az a modell, amelynek a tiszteletben tartása kötelezettségünk az EU (alap)szerződései alapján" - mondta az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője.

Barroso szerint az igazságosságnak és a szolidaritásnak központi szerepet kell betöltenie az unió lépéseiben.

"Úgy vélem, ez az a kötőanyag, amely összetartja társadalmainkat és az uniót. Vannak néhányan, akik úgy hiszik, a mostani válság miatt az európai szociális modell meghalt. Nem értek egyet. Nem értek egyet, mert azt mondhatom, azt látom, hogy a világ néhány legversenyképesebb gazdasága Európában található, és ezek a társadalmi kohézió magas szintjét a társadalmi szerződések iránti, valamint a szociális partnerség kultúrája iránti nagy fokú elkötelezettséggel párosítják" - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

Barroso szólt arról is, hogy nagyobb felelősségérzetre van szükség a pénzügyi szektorban. Szerinte ezért kell létrehozni az egységes európai bankfelügyeleti rendszert. Reményének adott hangot, hogy a jövő heti EU-csúcson a tagországok állam-, illetve kormányfői "előrelépnek" az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos javaslatainak támogatásában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 176 megtekintés

Videó: 48 315 291 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922907

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh