Tizennyolc államban és az amerikai fővárosban összesen 8,1 millió lakos háztartásának áramellátását szakította meg helyi idő szerint kedd reggelig a poszttrópusi ciklonná átminősített Sandy hurrikán, amely halálos áldozatokat is követelt.

A kedd reggeli összesítések szerint az Egyesült Államokban legkevesebb 16-ra emelkedett azoknak az áldozatoknak száma, akik a vihar következtében haltak meg, a Sandy így eddig legkevesebb 84 emberéletet követelt.

Michael Bloomberg New York-i polgármester szerint csak a metropoliszban 10 ember vesztette életét. Az áldozatok száma feltehetően növekedni fog.

A New Jersey állambeli Moonachie-nál átszakadt a gát, ezért a hatóságok becslése szerint három településről összesen mintegy ezer embert kell kimenteni.

A legnagyobb csapást New Jersey és New York államnak kellett elviselnie. Atlantic City térdig érő vízben áll. Manhattan nagy része sötétségbe borult, a városrész déli csücskét elárasztotta a tengervíz, amely a New York-i metró alagútjaiba is betört. A földalatti egyes szakaszait csak négy nap alatt tudják ismét járhatóvá tenni. A mostani a legsúlyosabb kár, amelyet 108 éves fennállása óta a metropolisz metróhálózatának el kellett szenvednie.

Az éjszaka a New York-i Egyetem Langone Gyógyászati Központjában felmondta a szolgálatot a tartalék áramforrás, és az alagsort három méter magasan víz árasztotta el. Az intézményből 260 beteget kellett kimenekíteni, és az ápolók kézzel pumpálták a lélegeztető készülékeket. Kimenekítették a Long Island-i Kórház betegeit is.

A leszakadt villanyvezetékek több helyen tüzet okoztak. Bloomberg polgármester szerint a New York-i tűzoltóknak 23 nagyobb esethez kellett kiszállniuk. Queensben mintegy 50 lakás vált a lángok martalékává, igaz, még nem sikerült megállapítani, hogy ebben az esetben mi okozta a katasztrófát. A New York áramellátását biztosító Consolidated Edison egyik manhattani alállomásán éjjel robbanás történt.

A vihar miatt három nukleáris erőművet kellett leállítani: New Jerseyben a Hancocks Bridge-i és az Oyster Creek-i, New York államban pedig az Indian-Point-i létesítményt. A hivatalos tájékoztatás szerint sem a személyzetet, sem a lakosságot nem fenyegeti veszély.

A még mindig hurrikánerejű ciklon távolról sem ült el: miközben a mintegy 1600 kilométer átmérőjű viharzónarendszer továbbvonult, Új-Angliát és a közép-nyugati államokat súlyos esőzések áztatják, a Nagy Tavak környékén Kanadából is erős szelet jeleztek, Virginiában és Nyugat-Virginiában 60 centiméternél is nagyobb hó esett.

Washingtonban, amelyet elkerült a vihar csapásiránya, kedden is állt a tömegközlekedés, a szövetségi hivatalok és az iskolák zárva tartottak. A vihar sújtotta régióban még nem indult újra a légiközlekedés. A Sandy miatt 15 ezer repülőjáratot töröltek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4010905

Jelenleg az oldalon

6
Online