A vérfürdő folytatódni fog Szíriában, ha a nyugati országok továbbra is Bassár el-Aszad elnök távozását követelik - mondta szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Párizsban, francia kollégájával folytatott megbeszélését követően.

Laurent Fabius elismerte, hogy a két ország "helyzetértékelésében vannak különbségek Bassár el-Aszad helyéről egy átmeneti kormányszervezetben". A francia miniszter ugyanakkor kiemelte: Párizs és Moszkva egyetért abban, hogy a konfliktusnak véget kell vetni, meg kell akadályozni, hogy az más országokra is átterjedjen, és lehetővé kell tenni, hogy a szíriai közösségek együtt tudjanak élni.

"Mindannyian azt szeretnénk, hogy az ellenzéki erők között egység alakuljon ki. Azt is szeretnénk, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerepe lenne a megoldás elérésében" - hangsúlyozta a francia miniszter.

A szíriai rezsim szövetségesének számító orosz vezetés ragaszkodik ahhoz a június végi genfi megállapodáshoz, amelyben a nemzetközi hatalmak elfogadták a szíriai nemzeti egységkormány felállítását célzó béketervet, de nyitva hagyták a legfontosabb kérdést: játszhat-e bármiféle szerepet Bassár el-Aszad szíriai elnök a politikai átmenet folyamatában.

A szöveget az aláírók azóta is eltérően értelmezik: a nyugati országok kizárják, hogy Bassár el-Aszadnak szerepe lehet az átmenetben, míg Moszkva és Peking szerint a szíriai népnek kell döntenie a kérdésben.

A genfi találkozó záróközleményében "nincs szó arról, hogy a szíriai vezetőknek távozniuk kell, tehát majd a szíriai nép dönt arról, hogy Bassár el-Aszadnak mennie kell-e" - ismételte meg Párizsban Lavrov. Szerinte ez a hivatalos álláspontja az ENSZ BT-nek is.

Az orosz külügyminiszter azt is megerősítette, hogy Párizs és Moszkva egyetért a kisebbségek jogainak megőrzésében, a vallások közötti egyensúly kérdésében, valamint az erőszak megállításának szükségességében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 865 806 megtekintés

Videó: 49 047 016 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051455

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh