November elsejével életbe léptek azok az uniós szabályok, amelyek szigorúbb feltételeket szabnak a szabályozott piacokon bevezetett részvények és állampapírok shortolására, illetve a szuverén csőd elleni biztosítási csereügyletek (CDS) kereskedésére.

Az Európai Bizottság által júliusban elfogadott, az Európai Parlament által megszavazott szabályozás Magyarországon is érvényes, alkalmazását a Pénzügyi Szervezetek Állam Felügyelete biztosítja.

A CDS olyan származtatott pénzpiaci termék, amely egyfajta biztosítási ügyletként értelmezhető. Az ügylet árfolyama azt jelzi, hogy mennyibe kerül 10 millió euró értékpapír - jellemzően kötvény - biztosítása csőd ellen. A CDS ügyletek fontos eszközei a pénzintézetek kockázatkezelési tevékenységének.

A short olyan piaci pozíció, ahol árfolyamesésre játszva az eladó ígéretet tesz egy értékpapír későbbi időpontban történő visszavásárlására. A pőre, vagy más néven meztelen shortolás az a spekulatív piaci eljárás, amikor a short üzlet megkötésekor az eladó nem rendelkezik az ügylet tárgyát képező értékpapírral. Kereskedők jellemzően akkor vesznek fel pőre short pozíciót, ha lényeges árfolyamesésre számítanak.

Az uniós szinten bevezetett új szabályozás értelmében tilosak bizonyos pőre short ügyletek.

Tilos lesz ezen kívül a szuverén adósság nettó shortolása, azaz CDS ügyleteket csak addig a mértékig lehet kötni, hogy az fedezze az állampapírhányadban, illetve származékosan más értékpapírokban lévő kockázatokat. Az új szabályozás részletes módszertant dolgoz ki a nettó pozíciók kiszámítására.

Az Európában tevékenykedő pénzügyi szervezeteknek ezen kívül tájékoztatási kötelezettségük van a részvényekre, illetve állampapírokra felvett short pozíciókat illetően. Az adott vállalat piaci tőkeértékének 0,2 százalékát meghaladó short pozíciókat az állami piaci felügyeletnek kell bejelenteni, a 0,5 százalékot meghaladó pozíciókat pedig nyilvánosságra kell hozni.

Az uniós szabályozás ezen kívül lehetőséget teremt - egységes irányelvek mentén - az általános shortolási tevékenység betiltására. Ezt a piaci stabilitás súlyos fenyegetettsége, a piaci bizalom súlyos csökkenése esetében vezethetik be az állami hatóságok. Ezt az intézkedést több uniós tagállam felügyelete alkalmazta már az euróövezeti válság során.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 441 megtekintés

Videó: 48 317 939 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923277

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh