Egyelőre nincs megállapodás a ciprusi hatóságok, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió, valamint az Európai Központi Bank (EKB) hármasa között az ötödik euróövezeti állami mentőhiteléről - derül ki a trojka pénteki közleményéből.

A nemzetközi szervezetek közölték: a következő hetekben elkészülő banki helyzetértékelés eredményeinek fényében jöhet létre olyan finanszírozási megállapodás, amely összhangban van a ciprusi államadósság fenntarthatóságával.

A trojka leszögezte ugyanakkor, hogy eredményes tárgyalásokat tartott a ciprusi hatóságokkal egy makrogazdasági kiigazítási program legfontosabb intézkedéseiről. "Előrelépés történt az olyan lépésekről való megegyezés felé, amelyek biztosítják az államháztartás megerősítését, a pénzügyi rendszer egészségének helyreállítását, a versenyképesség javítását, és hozzájárulnak a fenntartható növekedéshez és a pénzügyi stabilitáshoz" - fogalmaztak a nemzetközi szervezetek.

A tárgyalások - nem a helyszínen ugyan -, de folytatódnak azzal a céllal, hogy további előrelépés történjen - fogalmazott a trojka.

A ciprusi média péntek hajnalban még arról számolt be, hogy csütörtök este megállapodás született a nemzetközi hitelezők és a nicosiai kormány között. A hír megjelenése előtt néhány órával Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi elnök azt mondta, hogy küszöbön áll a megállapodás a 17 milliárd eurós mentőcsomagról. A CNA hírügynökség szerint Panikosz Demetriadesz ciprusi jegybankelnök kulcsszerepet vállalt abban, hogy nagy nehézségek árán, két hétig tartó tárgyalások eredményeképpen sikerült nyélbe ütni a megállapodást.

Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország után Ciprus lesz az ötödik eurózónabeli ország, amely pénzügyi támogatást kap a nemzetközi hitelezőktől. A tárgyalások nehezen haladtak előre a trojkával, mert Nicosia túl súlyosnak tartotta a mentőcsomag fejében elvárt megszorításokat.

A Fitch Ratings hitelminősítő szerdán két fokozattal rontotta Ciprus eddig is spekulatív adóskockázati besorolását, egyebek mellett azzal indokolva a döntést, hogy a vártnál lassabban haladnak a tárgyalások a trojkával a majdani pénzügyi támogatás feltételrendszeréről.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 710 079 megtekintés

Videó: 48 923 215 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026504

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh