Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár bejelentette, hogy a nyugati tömb döntést hozott Patriot rakétarendszerek telepítéséről a szír határ mentén. A NATO miniszteri találkozóját követően Rasmussen sajtótájékoztatót tartott, amin gyakorlatilag megfenyegette a szír hatóságokat és kijelentette, a NATO lehetséges veszélynek tartja, hogy a szír hadsereg a közeljövőben bevonul Törökországba.

A főtitkárnak feltűnően sürgőssé vált a nyugati fegyverrendszerek - és a járulékos NATO haderő - Törökországba telepítése, miután a török kormány kinyilvánította, hogy hosszú távon is az orosz gáz felvásárlója lesz és megkezdődtek a tárgyalások az Eurázsiai Unió bevezető szakaszát jelentő vámunióhoz való csatlakozásról. Amit a nyugati hatalmi tömb politikai vagy gazdasági úton nem tud megvalósítani, azt megpróbálja katonai úton. Most, hogy a török politikai színtér megosztottá vált és a gazdasági kapcsolatok átrendeződtek, a NATO katonai úton akarja véglegesen elkötelezetté tenni Törökországot.

A Patriot rendszerek elemeit Németország, Hollandia és az Egyesült Államok tagállam szinten biztosítja, de a telepítés részleteiről és az elemek számáról felsővezetés szinten döntenek. A CNN török csatornája szerint a rakétarendszert az ország déli és keleti területeire helyezik. Törökország mint NATO tagállam már régóta tárgyalásokat folytat a Patriot rendszerek telepítéséről, de mindeddig a NATO és Törökország is időhúzásra játszott. Az orosz gazdasági kapcsolatok kiterjesztésével azonban hirtelen sürgőssé vált a NATO csapatok bevonulása.

Moszkva már többször is kifejtette fenntartásait a nyugati fegyverek Törökországba telepítése kapcsán, de mindeddig nem kritizálta a kormányt közvetlenül, mivel a török politikai viszonyok most legalább annyira robbanékonyak, mint a NATO-Oroszország viszony. Ez nem meglepő, mivel az ország fő politikai törésvonalát az atlantizmus keleti határvonala jelenti, ami - egyelőre - Törökországban húzódik. Moszkva már többször figyelmeztetett, a Patriot rendszerek telepítését a szír határ mentén csak úgy lehet értelmezni, hogy a NATO közvetlen beavatkozásra készül Szíria ellen.

Vlagyimir Putyin annyival kommentálta Rasmussen vádaskodását, hogy "Szíria túl elfoglalt saját belpolitikai helyzetével ahhoz, hogy bármilyen támadást fontolgasson szomszédjai ellen."

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 190 megtekintés

Videó: 47 974 652 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888078

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh