Barack Obama elnök azt mérlegeli, hogy rendeletekkel segítsen véget vetni a lőfegyverekkel elkövetett tömeges gyilkosságoknak - jelentette ki szerdán Washingtonban Joe Biden amerikai alelnök.

"Az elnök cselekedni fog. Rendeleteket, lépéseket rendelhet el a végreható hatalom" - hangoztatta az alelnök, aki szerdán fegyveres ámokfutások túlélőinek képviselőivel találkozott. Biden ugyanakkor elmondta: a kormányzat egyelőre nem döntötte el, hogy a cselekvésnek mely formáját választja.

Biden csütörtökön a tervek szerint a fegyvertulajdonosok érdekeinek nevében fellépő Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) és kézifegyvereket forgalmazó kereskedők, egyebek között a Wal-Mart áruházlánc embereivel ül majd tárgyalóasztalhoz.

A kormányzat célja az, hogy az elmúlt hónapokban lőfegyverrel elkövetett mészárlások nyomán megpróbáljon jogi szabályozással - rendeletekkel vagy jogszabályok elfogadtatásával - gátat vetni az erőszaknak. Legutóbb decemberben 27 emberrel végzett egy ámokfutó a connecticuti Newtownban, közülük 26-tal egy iskolában.

Joe Biden szerdán hangsúlyozta, hogy "Newtown az egész nemzet lelkiismeretét felébresztette". Az alelnök kijelentette, hogy a készülő intézkedések amerikaiak jólétének millióit érinthetik, és ezreket menthetnek meg a veszélytől.

A várakozások szerint Obama elnök az Unió helyzetéről szóló éves beszédében ismerteti majd a fegyveres erőszak visszaszorításával kapcsolatos elképzeléseit, néhány nappal a második ciklusra szóló beiktatása, vagyis január 21. után. A Biden vezette munkacsoport ezek megalapozása érdekében folytat megbeszéléseket a kérdésben érintett érdekcsoportokkal.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 683 megtekintés

Videó: 48 305 356 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921320

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh