Az Egyesült Államok alig néhány napja nyíltan is kifejezésre juttatta, hogy bele szándékozik szólni a Csendes-óceán térségében kibontakozó területi vitákba. Hillary Clinton felszólította a kínai kormányt, hogy a béke megőrzése érdekében ne vonják kétségbe Japán fennhatóságát a Kelet-kínai-tenger szigetvilága felett. Clinton egyben azt is bejelentette; Tokió Washington teljes körű (katonai) támogatását élvezi az egyre elmérgesedő területi vitákban. Majd felszólította Kínát, hogy ne hajtson végre semmilyen, Japán területi egységének megbontását célzó műveletet.

Pénteken Hillary Clinton egy újabb sajtótájékoztató alkalmából már visszafogottabban fogalmazott. Akkor már nem említette kifejezetten Kínát, csak hangsúlyozta, hogy a területi vitát békés úton kell megoldani. Clinton pályafutása vége felé egyre több elhamarkodott kijelentést tesz, és alighanem most is utólag kellett helyrehozni az okozott kárt. Ami egyben azt is jelenti, hogy az amerikai kormány szerint még nincs itt az ideje a Kína elleni háborús retorikának. Egyelőre nincsenek felkészülve egy ilyen helyzetre és Clinton kijelentése megint több kárt okozott mint hasznot, ezért megint utólag akarnák megmagyarázni, hogy mit mondott Clinton és mit nem.

A kínai külügyminisztérium egy nap múltán mégis megadta a választ Clinton fenyegetéseire. A keleti ember nincs hozzászokva a nyugaton általánosnak számító felelőtlenséghez - akkor sem, ha az egy nyugati felfogás szerint épelméjűnek számító vezető politikustól származik. A KM válaszában elítélte a Clinton által mondottakat. A külügyminisztérium szóvivője egyben figyelmeztette az Egyesült Államokat, a jövőben ne engedjenek meg maguknak ehhez hasonló felelőtlen nyilatkozatokat.

A kínai kormány felszólította Washingtont, hogy vigyázzon a szavaira, cselekedeteiben legyen következetes, a béke megőrzésére pedig elsősorban a kínai-amerikai kapcsolatok terén törekedjen.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 858 528 megtekintés

Videó: 49 041 244 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7049720

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh