A helyzet Egyiptomban tovább fokozódik. Folytatódnak az ellenzék tömegtüntetései a "Muzulmán testvériség" rendszere ellen. A helyzet annyira súlyos, hogy Mohamed Mursi elnök lemondta az Etiópiába tervezett utazását. Ma, január 27-én részt kellett volna vennie az Afrikai Unió csúcstalálkozóján.

Mursi emellett visszahívta az ország miniszterelnökét, Hisham Qandilt a svájci Davosból, ahol a kabinet vezetője a Világgazdasági Fórumon vett részt.

Mohamed Mursi az egyiptomi Nemzetvédelmi Tanács rendkívüli ülését tartotta meg. Ebbe a testületbe az elnök mellett a kormányblokk miniszterei, a külügyminiszter és a tartományok katonai vezetői tartoznak. A Nemzetvédelmi Tanács bejelentette az állam jogát a szükségállapot bevezetésére azokon a területeken, amelyek érintettek az összeütközésekben. Szombat este folytatódtak a zavargások Kairóban, Szuezben, Alexandriában, Port Saidban. Az áldozatok száma több tucat, több százan megsérültek. Sokakat letartóztattak. A "Muzulmán Testvériség" mozgalom arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség és a hadsereg tüzet nyithat a tüntetőkre, amennyiben tevékenységükkel veszélyeztetik az infrastruktúra fontos elemeit.

Január 27-én reggelre az egyiptomi hadsereg elfoglalta a stratégiai pozíciókat Ismailia városában. Ez az a központ, amelyik biztosítja a Szuezi-csatorna tevékenységét. Ismailiában található a Szuezi-csatorna igazgatása és annak alapvető szolgálatai. Korábban a tankokat és a páncélozott járműveket Szuezbe és Port Saidba szállították, a csatorna be- és kimenetének két városába.

A tömeges zavargások és az erőszakos összecsapások a rendőrséggel és a hadsereggel a "január 25-i forradalom" második évfordulójának ünnepnapján kezdődtek el Egyiptomban. Akkor, 2011-ben Mubarak elnök rezsimjének bukásához vezetett. A tiltakozás legfőbb központja, ahogy két évvel ezelőtt is, a központi kairói Tahrir tér lett.

Az "új lázadás" követelései mindenhol ugyanazok: a "Muzulmán Testvériség" által ellopott egyiptomi forradalom visszaadása.

Mohammed Mursi egyiptomi elnök cáfolja az ellenzék azon állítását, hogy az "új fáraó" elleni népfelkelésről lenne szó. Mursi a saját Twitter és FaceBook oldalán felszólította a lakosságot, hogy tartsák tiszteletben a forradalmi változások elveit és békés úton fejezzék ki a véleményüket. Kijelentette, hogy a kormány habozás nélkül ”üldözni fogja a bűnözőket és felelősségre vonja őket”.

Az orosz szakértők szerint csak most kezdődnek Mursi megpróbáltatásai. Egyiptom a forradalmi zűrzavart követően a gazdasági összeomlás szélén áll – meséli Leonyid Iszajev, orosz keletkutató.

Az ország a közeljövőben adós országgá válik, mivel Kairónak hiteleket kell felvenni a különböző nemzetközi szervezetektől és más államoktól. Továbbá Kairó elvesztette befolyását a nemzetközi és regionális színtéren. Hoszni Mubarak idején nagymértékben meghatározta, hogy hogyan fog alakulni a helyzet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Most pedig gyakorlatilag semmit sem befolyásol. Így azt mondhatjuk, hogy Egyiptom minden téren egyelőre csak veszít.

Ma az ország gyakorlatilag a Mursit támogatókra és ellenzőkre oszlik ketté. A fő ellenzéki párt, a "Nemzeti Megmentési Front" a "nemzeti üdvösség" kormányának létrehozását követelte. Mursi jelezte, hogy csupán a nemzeti szintű független politikusokkal hajlandó párbeszédet és tárgyalásokat folytatni.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 301 megtekintés

Videó: 48 314 728 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922808

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh