Az amerikai igazságügyi miniszter nem tartja kizártnak egy olyan forgatókönyv lehetőségét, amely szerint az Egyesült Államok területén rendkívüli esetben dróncsapást rendeljenek el amerikai állampolgárok ellen - közölte szerdán internetes kiadásában a CNN.

Eric Holder ezt egy levélben írta le, amelyben Rand Paul kentucky-i képviselőnek arra a kérdésére válaszolt, vajon felmerült-e a kormányzatban, hogy a terrorizmussal vádolt személyek külföldön történő, célzott likvidálásának gyakorlatát belföldön is alkalmazza.

Az amerikai igazságügyi tárca vezetője válaszlevelében azt írta: feltételesen el tud képzelni olyan "rendkívüli körülményt, amely szükségessé és helyénvalóvá" teheti, hogy az elnök az amerikai törvényekkel összhangban elrendelje a "halálos erő" alkalmazását az Egyesült Államok területén.

A miniszter ugyanakkor rámutatott, hogy a kérdés "teljes mértékben hipotetikus", hogy az Egyesült Államok még sohasem hajtott végre belföldön ilyen akciót és nem is tervezi, hogy ilyet tegyen. Holder szerint egy potenciális forgatókönyv alkalmazása akkor fordulhatna elő, ha az elnök "a haza megvédése" érdekében rendelne el akciót, olyan esetekben, mint amilyen az al-Kaida 2001-ben New York és Washington ellen elkövetett támadása, vagy Pearl Harbor 1941-es japán bombázása volt.

Holder hangsúlyozta, hogy a kormány elveti a katonai erő alkalmazását olyan helyen, ahol a rendfenntartó hatóságok a legjobb eszközöket biztosítják a terrorfenyegetés meghiúsításához.

Paul szenátor John O. Brennannak a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára történt jelölésével kapcsolatban tette fel kérdését az igazságügyi miniszternek. A szövetségi felsőház hírszerzési bizottsága a kormányzatnak a terrorizmussal gyanúsított személyek célzott likvidálásával kapcsolatos, titkosított dokumentumokban foglalt jogi álláspontjának megismeréséhez kötötte a jelölt támogatását. A testület kedden 12:3 arányban támogatásáról biztosította a kinevezést, miután a kérdésben megállapodásra jutott a Fehér Házzal és az igazságügyi minisztérium újabb iratokat bocsátott a törvényhozók rendelkezésére.

Rand Pault azonban nem elégítette ki Eric Holder válaszlevele.

"Több mint megdöbbentő, hogy az amerikai igazságügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy amerikai állampolgárok ellen amerikai területen dróncsapást hajtsanak végre. Ez az amerikaiaknak az őket megillető eljáráshoz való alkotmányos jogának a megcsúfolása" - szögezte le a szenátor.

A Barack Obama elnök által a CIA élére szánt Brennan szenátusi meghallgatásán védelmébe vette a külföldön végrehajtott dróncsapásokat, de elismerte, hogy azokkal kapcsolatban nagyobb nyilvánosságra van szükség. A jelölt az igazságügyi miniszterhez hasonlóan írásban közölte a hírszerzési bizottság tagjaival: az amerikai kormánynak "nem áll szándékában", hogy amerikai állampolgárokat öljön meg az Egyesült Államok területén.

A terrorizmussal gyanúsított amerikai állampolgárok likvidálásának kérdése akkor vetődött fel először élesen, amikor 2011-ben Jemenben dróncsapás végzett az amerikai születésű - és így egyúttal amerikai állampolgár - Anwar al-Awlakival, aki az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetője volt az Arab-félszigeten.

Meghallgatása során Brennan megerősítette, hogy Awlaki kapcsolatban állt az "alsónadrágos merénylővel", Umar Farouk Abdulmutallabbal, aki 2009 karácsonyán az alsóneműjébe rejtett robbanóanyag segítségével, a levegőben megpróbálta megsemmisíteni a Delta Air Lines Detroitba tartó repülőgépét.

Az Obama-kormányzat értelmezése szerint egy amerikai állampolgár pilóta nélküli gép segítségével, külföldön történő megsemmisítése csak abban az esetben megengedhető, ha az amerikai kormány megállapítja az érintettről, hogy közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára és ha annak elfogása nem megvalósítható. A likvidálással kapcsolatban a kormányzat köteles alkalmazni az összes vonatkozó jogszabályt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 752 142 megtekintés

Videó: 48 952 347 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032078

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh