Fegyvereket kért a szíriai felkelők számára az Európai Uniótól Szalim Idrisz dandártábornok, a Szabad Szíriai Hadsereg nevű felkelő szervezet vezérkari főnöke, aki az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vendégeként járt Brüsszelben, és közös sajtótájékoztatót tartott Guy Verhofstadt frakcióvezetővel.

"Fegyverre és lőszerre van szükségünk, hogy megállíthassuk a gyilkolást" - mondta a tábornok, aki szerint elsősorban páncélököllel és légvédelmi rakétákkal lehetne javítani a damaszkuszi rezsim ellen harcolók helyzetén. Állítása szerint ha megfelelő hadfelszereléshez jutnának, Bassár el-Aszad elnök rendszere "egy hónapon belül összeomlana".

Szalim Idrisz arra is panaszkodott, hogy a humanitárius segélyszállítmányoknak is csak mintegy egyharmada jut el rendeltetési helyére, a többit visszatartja az Aszad-rezsim.

"Embereink nem értik, hogy a nemzetközi közösség miért nem tesz semmit Aszad lemondásának követelésén túl" - mondta a szíriai felkelőparancsnok.

A szíriai polgárháborúban eddig mintegy 70 ezren haltak meg. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint immár meghaladta az egymilliót azon szíriaiak száma, akik külföldre - elsősorban a szomszédos országok valamelyikébe - menekültek a harcok elől. Az országon belül további egymillióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat a polgárháborús események miatt.

Szalim Idrisz szerint a Szíriával szemben továbbra is fenntartott uniós fegyverszállítási embargó csak a felkelőket sújtja, nem a damaszkuszi rezsimet, hiszen azt az oroszok és az irániak ellátják fegyverrel.

Verhofstadt a sajtótájékoztatón - a szíriai ellenállók tábornokával egybehangzóan - úgy vélekedett, hogy a nemzetközi közösség nem mutat elég bátorságot, és felelőtlen magatartást tanúsít ebben a kérdésben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 659 megtekintés

Videó: 48 306 543 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921455

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh