Egy iraki tartomány kormányzója szerint a kurdok több független államot is létrehozhatnak, mivel a Törökországban, Iránban és Szíriában élő kurdok külön népként határozzák meg magukat.

Kirkuk kormányzója, Najmaldin Karim a Szputnyik hírügynökségnek adott interjú során azt mondta, a kurdok valószínűleg több független államot fognak létrehozni, mert a különböző országok kurdok által lakott régióinak eltérő sajátosságai vannak, és külön népekként határozzák meg magukat. A kormányzó az arab országokat és az Arab Ligát említette példaként;

“Kurdisztán minden egyes részének saját eltérő vonásai vannak. A Törökországban, Iránban, Szíriában élő kurdok különféle módon határozzák meg magukat. Ahogy 22 különböző arab állam létezik, valószínűleg kurd államból is egynél több lesz” – mondta.

Iraki Kurdisztán elnöke, Maszud Barzani június 7-én jelentette be, hogy szeptember 25-én referendumot tartanak a tartomány függetlenségéről.

Irakban a kurdok az összlakosság mintegy 20%-át alkotják, és évtizedek óta próbálják kivívni az önállóságot. 2005-ben az iraki alkotmány autonóm régióként ismerte el Kurdisztánt, amit Kurdisztán Regionális Kormánya irányít.

A kurdok soha nem rendelkeztek saját független állammal. Jelenleg Szíria, Irak, Törökország és Irán területén él kurd kisebbség. A török kormány régóta próbálja letörni a kurdok függetlenedési törekvéseit; Erdogan a legutóbbi G20 csúcstalálkozón is kijelentette, hogy Törökország nem fogja engedni a kurd lakosságú régiók elszakadását.

Forrás: hidfo.ru / sputniknews.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 057 175 megtekintés

Videó: 38 322 534 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5879580

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh