Az Európai Központi Bank (EKB) a lassú halálba vezeti Európát azzal, hogy ódzkodik nem konvencionális eszközöket bevetni a gazdaság élénkítésére - idézi a német Die Welt napilap online kiadása pénteken Soros György CNBC tévécsatornának adott interjúját.

A milliárdos befektetési alapkezelő szakember elmondta, hogy "Európa olyan utat választott, amely Japánt az elmúlt 25 év alatt a lassú halálba vezette". Ezt meg kell akadályozni - tette hozzá.

Soros György idézett kijelentésével közvetve az EKB-t illette bírálattal azért, amiért csütörtöki kamatdöntő ülésén sem nem csökkentette irányadó kamatát, sem nem jelentett be semmiféle nem konvencionális intézkedést az euróövezeti gazdaság élénkítésére.

Japán ezzel szemben tanult saját hibájából - mutatott rá - és drasztikusan irányt változtatott: "Amit viszont a japánok most tettek, az valóságos szenzáció" - mondta Soros György, hangsúlyozva, hogy meglehetősen "tűzveszélyes" lépésről van szó.

A japán jegybank csütörtökön milliárdos likviditásnövelő gazdaságélénkítő intézkedési csomagot jelentett be.

"A program gigantikus méretű. Japán háromszor annyi pénzt pumpál a gazdaságba, mint amennyit az Egyesült Államok" - mutatott rá Soros György. "Egy ilyen programot elindítani azonban olyan 25 év után, amikor csak a deficitet halmozták anélkül, hogy a gazdaságot ki tudták volna billenteni a holtpontról, azzal a veszéllyel jár, hogy elveszíthetik felette az ellenőrzést" - figyelmeztetett a milliárdos befektetési alapkezelő szakember az amerikai CNBC tévécsatornának adott interjúban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 50 870 440 megtekintés

Videó: 29 918 384 megtekintés

Látogatók

Összesen5304010

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh