A Shellnek több százmillió dolláros kártérítést kell fizetnie, miután vállalta a felelősséget két súlyos olajszennyezésért Nigériában. A szennyezés kb. 69 000 ember életterületét érinti, és húsz évbe is beletelhet, míg megtisztítják az olajtól.

A szakértők a videofelvételek alapján azt állapították meg, hogy az ogoniföldi Bodo-t sújtó szennyezés akkora méretű lehet, mint az 1989-es Exxon Valdez katasztrófa Alaszkában, itt tízmillió gallon olaj ömlött a tengerbe a part közelében.

Mostanáig a Shell azt állította, hogy kevesebb, mint 40 000 gallon olaj ömlött ki Nigériában. A Guardian értesülései szerint az elmúlt pár hónapban, Londonban lezajló kártérítési pert követően a Shell vállalta a felelősséget a 2008-ban bekövetkezett csőrepedésért. A Bodo-Bonny transznigériai olajvezetékből összesen 120 000 hordónyi olaj szivárgott el egy nap alatt.

Ogoniföld egy kis régió a Niger-folyó torkolatánál, és már egyszer, 1994-ben megpróbáltak megszabadulni a Shelltől az általuk okozott nagy szennyezések miatt, de a kezdeményezés nyolc vezetőjét, köztük az író Ken Saro-Wiwát a kormány kivégeztette.

A Bodo-t sújtó két olajkatasztrófa között csupán néhány hónap telt el. A szabadon szivárgó nyersolaj több mint 20 négyzetkilométeren szennyezte be a patakokat, amelyek Bodo-n túl még több mint harminc kistelepülés étel- és vízszükségletét látták el. Mivel a vállalat meg sem próbálta kitisztítani a patakokat, a part mentén felgyülemlő olaj bemosódott a talajvízbe is, és már a termőföldeket is beszennyezte.

A bodoiak állítása szerint ugyan az elmúlt két évben a Shell ajánlott fel kártérítést: összesen 3500 fontot, valamint ötven zsák rizst, 50 zsák babot és néhány karton cukrot, paradicsomot, és mogyoróolajat. De az ajánlatot Bodo vezetői elutasították, mondván, hogy az ajánlat „sértő, provokatív és nagyon kevés”, ám végül mégis elfogadták a jogi megfontolások következtében.

A Shell a kártérítési pert követően elismerte a teljes felelősséget. A bodo-i közösséget a londoni Leigh Day and Co. képviselte, az az ügyvédi iroda, amelyik Elefántcsontpartot is képviselte egy 2006-os kártérítési perben. Akkor egy másik olajvállalat, a Trafigura volt az alperes, mert rengeteg ember egészségét károsította meg, ugyanis Elefántcsontpart közelében szabadult meg a veszélyes hulladékától – illegálisan.

A brit bíróság más elszegényedett közösségek kártérítését is meghatározta, mely a Shellt terheli. Átlagosan napi három olajszennyezés történik a Niger torkolatában a Shell és más olajtársaságok munkájának következtében. A Shell azzal védekezik, hogy a helyi fiatalok teszik tönkre a vezetékeket, tehát őket terheli a felelősség.

Petrick Naagbartonm, a port harcourt-i Centre of Enviroment and Human Rights munkatársai szerint a Niger torkolatánál élők örömmel fogadták a per kimenetelét, és a brit bíróságnak talán több jogos panasszal is kell majd foglalkoznia a jövőben.

A hét folyamán az ENSZ is előveszi a Shell-t, mert 1989 óta legalább 7 000-szer fordult elő olajszennyezés a Niger-folyó torkolatában. 1956-ban talált itt először olajat a Shell. Az Amnesty International szerint már több mint 13 millió hordónyi olaj ömlött ki ezen a területen, amely kétszer annyi, mint amennyi a tavalyi a BP-katasztrófa során a Mexikói-öbölbe került.

A Shell által kidolgozott ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) jelentését csütörtökön mutatják be Nigéria elnökének, Goodluck Johnsonnak Az UNEP, az első tudományos felügyelet mellet készült ENSZ-jelentés várhatóan azt tartalmazza, hogy az ogoniföldi szennyezés súlyosabb, mint gondolták, hiszen az olaj már beszivárgott a talajvízbe is. Sok helyen nem tisztították meg az olajáztatta területeket már 1970 óta, amely komoly hatással van a helyi gazdaságra és fejlődésre, nem utolsó sorban pedig a helyiek egészségére is. A jelentésben nem fogják minden egyes olajszennyezésért külön megállapítani a felelősöket.

Az egyik szakember szerint, aki saját szemével látta a bodo-i olajkatasztrófa utáni állapotokat, akár a százmillió dollárt is meghaladhatják a terület megtisztításának költségei. A mangrove erdők és a folyók élővilága is szinte teljesen kipusztult Bodo környékén.

A Royal Dutch Shell és a Shell Petroleum Development Company (SPDC) ellen 2011. április 6-án kezdődtek a tárgyalások. Múlt héten a Shell Nigeria a következőt nyilatkozta: „Az SPDC az ún. olajvezeték-törvény értelmében elismeri, hogy a két olajszivárgás a berendezések meghibásodása miatt következett be. Az SPDC meg fogja fizetni a kártérítéseket – de csak azoknak, akik jogosultak rá.”

Forrás: tisztajovo.hu