Egyes jogi érvelések szerint ha Görögország távozik az euróövezetből, azzal EU-szerződéseket sértene meg, és ezért az Európai Unióban sem lenne maradása, ez azonban korántsem ennyire egyértelmű - vélekedtek csütörtökön ismertetett tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak érvelése szerint szinte bizonyosan nem helytálló az a visszatérő jogi álláspont, hogy Görögország semmilyen körülmények közepette nem maradhat az EU tagja, ha megszűnik euróövezeti tagsága.

Az euróövezeten belüli árfolyamrögzítés "visszavonhatatlanságára" utaló szerződési kitételeknek ugyanis nincs olyan jogi erejük, mint azt sokan feltételezik. A Bécsi Konvenció által rögzített nemzetközi jogi alapelvek közé tartozik, hogy a kormányok visszaléphetnek szerződéses kötelezettségektől, ha azok betartását a körülmények alapvető megváltozása lehetetlenné teszi, és Görögország érvelhet azzal, hogy az euróövezeti tagságból a görög gazdaságra háruló terhek elviselhetetlenné váltak - áll a Capital Economics tanulmányában.

Már eddig is voltak példák arra, hogy egyes országoknak kivételes helyzetekben olyan lépéseket engedélyeztek, amelyek összeegyeztethetetlenek voltak szerződéses kötelezettségeikkel. A ciprusi kormány által bevezetett tőkekorlátozás csak az egyik ilyen példa - hangsúlyozzák a ház szakelemzői.

A Capital Economics szakértői szerint mindezeket figyelembe véve - és tekintettel arra is, hogy Görögország stratégiai fontosságú NATO-tagállam - a politikai realitások alapján rendkívül valószínűtlen, hogy ha Görögország távozik az euróövezetből, akkor az Európai Unióból is ki kellene lépnie.

Más nagy londoni házak szerint mindazonáltal komoly bizalmi következményei lennének annak is, ha Görögországnak az EU-tagság megszűnése nélkül kellene távoznia a valutaunióból.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a lehetséges görög fejleményekről összeállított legutóbbi részletes helyzetértékelésében hangsúlyozta: az euróövezetet a tagság visszafordíthatatlanságának vélelmére alapozva alkották meg, és az e visszafordíthatatlanságba vetett hit az egész rendszer legfőbb erőssége. Éppen ezért Görögország távozása esetén a legnagyobb veszélyt a bizalmi sokk okozná.

Ha egy ország kilépne az euróövezetből, az megmutatná, hogy a súlyos mértékű, kíméletlenül betartatott, fájdalmas, vagy éppen a "páciens" számára elfogadhatatlan belső kiigazítási folyamatnak van alternatívája - állt a Moody's londoni elemzésében.

A ház szerint az a tudat, hogy létezik ez az alternatíva, meggyengítheti a bármi áron végrehajtandó kiigazítás melletti politikai elkötelezettséget. Ezt a befektetők is tudnák, és a bajban lévő többi euróövezeti gazdaságban ez megnövelné a tőkekivonás és a hazai befektetési eszközök, köztük az állampapírok piacán jelentkező eladási nyomás kockázatát.

A szélesedő befektetői kockázatkerülés növelné annak a rizikóját is, hogy a nagy adósságteherrel küszködő euróövezeti szuverén adósok elveszítik tőkepiaci hozzáférésüket - hangsúlyozták a Moody's londoni elemzői.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 455 megtekintés

Videó: 48 913 151 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024739

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh