Moszkva azzal vádolta meg Washingtont, hogy biológiai fegyverekkel kísérletező laboratóriumokat létesít Oroszország határai közelében, így Grúziában is.

Az orosz külügyminisztérium terjedelmes és kemény hangvételű közleményben reagált az Egyesült Államok külügyminisztériumának a fegyverzetkorlátozási és leszerelési egyezmények 2014. évi betartásáról szóló, egy hete közzétett jelentésére.

A közlemény kitért a biológiai fegyverek előállítását betiltó nemzetközi szerződésre is, amelynek betartásához Moszkva szerint Washington "nem járul hozzá".

A dokumentum szerint "mélységes aggodalmat vált ki, hogy a Pentagon Oroszország határainak közvetlen közelében állítja fel orvosbiológiai laboratóriumait". A külügy a grúz főváros, Tbiliszi külvárosában lévő, Richard Lugar amerikai szenátorról elnevezett közegészségügyi központot emelte ki, amelyben a közlés szerint az Egyesült Államok szárazföldi hadseregének kutatási egysége működik.

Moszkvában azzal vádolják az amerikai és a grúz hatóságokat, hogy titkolni akarják ennek a laboratóriumnak a valódi rendeltetését. Orosz információk szerint ugyanis a létesítményben különösen veszélyes fertőző betegségek kutatásával foglalkoznak. A Pentagon hasonló, álcázott katonai orvosi és biológiai létesítményeket a Független Államok Közössége (FÁK) más tagállamaiban is létre akar hozni - állítják Moszkvában.

A lenta.ru orosz hír- és elemző portál emlékeztetett, hogy a több mint 100 millió dolláros költséggel elkészült tbiliszi laboratóriumot 2011 tavaszán nyitották meg. Az orosz közegészségügyi szolgálat főorvosa ugyanakkor 2013 őszén, a hatóság (Roszpotrebnadzor) honlapján elhelyezett közleményben arról számolt be, hogy a grúz hatóságok bezárták a Richard Lugar közegészségügyi központot, amely a főorvos szerint az Egyesült Államok védelmi minisztériumának anyagi támogatásával működött, és amelyben amerikai katonai szakértők dolgoztak.

Az orosz fogyasztóvédelmi és közegészségügyi felügyelet tudomása szerint létezik még egy katonai laboratórium Grúzia területén. A Roszpotrebnadzor reményének adott hangot, hogy a grúz hatóságok azt is ellenőrzésük alá vonják, hogy az "ne egy másik ország hadügyminisztériumának érdekeit" szolgálja.

Orosz sajtóközlések szerint az amerikai külügyminisztérium jelentésében egyebek között azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette a közepes és rövid hatótávolságú rakéták leszereléséről szóló, a Szovjetunió és az Egyesült Államok között 1987-ben kötött szerződést(INF). Az orosz hadsereg ugyanis állítólag földről indítható, a szerződés által tiltott hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek repüléstesztjét végzi.

Moszkvában visszautasították a vádat, és közölték, hogy épp Washington az, amely arra készül, hogy közepes és rövid hatótávolságú rakétákat telepítsen Oroszország határainak közelébe.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 952 megtekintés

Videó: 48 300 235 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920698

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh