Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden Szocsiban azonnali fegyvernyugvást sürgetett a Szíriában harcoló felek között.

A konfliktusban érintett összes félnek gyorsan tárgyalóasztalhoz kell ülnie - mondta Putyin, s hozzátette: "A fegyveres konfliktus folytatódása esetén az országot és az egész régiót komisz következmények fenyegetik". Csak a politikai megoldásra való gyors áttérés akadályozhatja meg a "legbaljósabb forgatókönyv" megvalósulását - hangsúlyozta az orosz államfő.

Azt is közölte, megegyeztek az izraeli kormányfővel abban, hogy folytatják az egyeztetéseket a szíriai konfliktus békés rendezése érdekében. Putyin óvott minden olyan lépéstől, amely "ebben a döntő pillanatban destabilizálhatja a helyzetet".

"Közösen keressük az utat, amely nagyobb stabilitást és biztonságot ígér térségünkben" - mondta Netanjahu, aki csupán néhány órás tárgyalásra érkezett az orosz fekete tengeri üdülőhelyre.

Az izraeli kormányfő oroszországi látogatását megelőzően a tel-avivi vezetés aggodalmát fejezte ki egy 900 millió dolláros orosz-szíriai fegyverüzlet miatt. Damaszkusz ugyanis megkezdte a Moszkvától 2010-ben megrendelt Sz-300-as légvédelmi rendszer árának kifizetését, a szállítás három hónapon belül kezdődne.

Netanjahu a múlt vasárnap azt nyilatkozta: nagyon eltökélt abban, hogy lebeszélje Putyint a fegyverzet leszállításáról.

Sem az orosz államfő, sem az izraeli miniszterelnök nem adott tájékoztatást Szocsiban arról, hogy ebben a kérdésben elértek-e bármilyen megállapodást.

Oroszország a múlt héten megtagadta a fegyverüzlet felmondását. Moszkvában arra hivatkoznak, hogy egy évekkel ezelőtt aláírt szerződéses kötelezettséget teljesítenek.

Sajtóértesülések szerint Moszkva azután döntött az Sz-300-as légvédelmi komplexum leszállításának megkezdéséről, hogy Izrael május elején Damaszkusz környéki célpontokra mért légicsapást.

Az Sz-300-as orosz légvédelmi rendszer 200 kilométeres távolságon belül képes megsemmisíteni az ellenséges rakétákat és drónokat. Ezek a rendszerek megnehezítenék az izraeli légierő esetleges jövőbeli légicsapásait. Tel-Avivban hangoztatják: izraeli részről cél, hogy erőviszonyokat megváltoztató fegyverek ne jussanak el Libanonba, a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges síita Hezbollahhoz.

Viktor Kremenyuk, a moszkvai USA-Kanada Intézet igazgatója szerint Netanjahu azzal, hogy felvetette a légvédelmi rendszerek kérdését, jelezte Moszkvának: Izrael meg fogja azokat semmisíteni, ahogy szíriai területre érnek.

Oroszországban egymást követik a diplomáciai egyeztetések a szíriai válság rendezéséről azóta, hogy a múlt kedden John Kerry amerikai külügyminiszter tárgyalásait követően bejelentették: Washington és Moszkva közös lépéseket tesz a konfliktus politikai megoldása érdekében.

Korábban David Cameron brit kormányfő tárgyalt Putyinnal, csütörtökön pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár érkezik Oroszországba.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 559 641 megtekintés

Videó: 33 583 244 megtekintés

Látogatók

Összesen5584700

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh