Készenlétbe helyezte legfejlettebb rakétarendszerét a szíriai kormány azzal az utasítással, hogy Tel-Avivra kell csapást mérni, ha Izrael újabb támadást hajt végre Szíriában - írta izraeli katonai forrásokat idézve a The Sunday Times.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint felderítő műholdak észlelték, amint a szíriai hadsereg előkészíti a Tisrin típusú föld-föld rakétaütegeket.

Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes a minap hadüzenetnek minősítette a Szíriában végrehajtott izraeli légicsapásokat, amelyek elsősorban rakétafejlesztési létesítmények, illetve a libanoni Hezbollah szervezetnek szánt iráni rakétaszállítmányok ellen irányultak.

A The Sunday Times által idézett izraeli védelmi szakértők szerint újabb izraeli légitámadás esetén Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a megtorló válaszcsapáson kívül nemigen marad más lehetősége.

Uzi Rubin, Izrael első számú rakétaszakértője a brit lapnak elmondta: a Tisrin rakéták rendkívül pontosak, és súlyos károkat okozhatnak. Rubin szerint Szíriának jelentős készlete van ebből a rakétatípusból.

A szakértő szerint szíriai támadás esetén leállna a polgári légiközlekedés Izraelben, még akkor is, ha a rakéták nem közvetlenül a legnagyobb izraeli nemzetközi repülőtérre, a tel-avivi Ben Gurionra csapódnának be.

A The Sunday Times - amelynek hagyományosan megbízható hírforrásai vannak izraeli katonai, biztonságpolitikai és hírszerzési körökben - két héttel ezelőtt olyan értesülést közölt, hogy Izrael Törökországgal és arab országokkal közösen építene ki rakétavédelmi rendszert, bár nem elsősorban Szíriával, hanem Iránnal szemben.

A brit lap forrásai szerint az összetett rendszer kifejlesztésében Izrael és Törökország mellett Szaúd-Arábia, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek venne részt.

Az Egyesült Államok által pártolt és szorgalmazott terv alapján az izraeli, török és arab katonai szakértők közös parancsnoki és ellenőrző központokban dolgoznának együtt.

Izrael emellett valós idejű információszolgáltatást kapna a szaúdi és az emírségekbeli katonai radarállomásoktól, viszonzásképpen pedig hozzáférést engedne a partnerországoknak a magasan fejlett izraeli rakétaelhárító rendszerekhez és korai riasztásra kifejlesztett radarállomásainak adataihoz - írta május elején a brit lap.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 685 390 megtekintés

Videó: 48 897 118 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022361

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh