Pilóta nélküli harci repülőgépek (drónok) beszerzését tervezi a német kormány, az ügyben társadalmi vitát indítanak és az őszi választások után hoznak döntést.

A német kormány szerdai ülésén elfogadta az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) parlamenti frakciójának írásbeli kérdésére a védelmi minisztériumban készített választ, amelynek alapján a Merkel-kormány kitart a tárca drónvásárlási tervei mellett, annak ellenére, hogy az Euro Hawk nevű, pilóta nélküli repülő kifejlesztésére irányuló terv elbukott, és az utóbbi hetek legnagyobb politikai botránya lett belőle.

A terv szerint a német légierőt összesen 16 drónnal szerelik fel. A gépek jogi értelemben semmi újdonságot nem jelentenek, bevetésük során ugyanazok az alkotmányjogi és nemzetközi jogi előírások az irányadók, mint amelyeket valamennyi egyéb harci eszköz használata során követnek - áll a dokumentumban, amely szerint az ügyben a szeptemberi országos parlamenti választások után kell dönteni, és a döntést "széleskörű társadalmi vitának kell megelőznie".

A Der Spiegel című hamburgi hírmagazin szerint a védelmi minisztérium az amerikai Predator típusú drónok gyártójával és az izraeli Heron gyártójával tárgyal a beszerzésről.

A védelmi tárca május közepén leállította az amerikai Northrop Grumman és az európai EADS légi- és hadiipari konszernnel végzett drónfejlesztési projektjét. A 2004-ben kezdődött program célja az volt, hogy a Northrop Grumman Global Hawk típusú modellje - a világ legnagyobb méretű és egyik legdrágább drónjának - alapján egy új dróntípust hozzanak létre. Az Euro Hawk projektre nagyjából 500 millió eurót fordítottak, és már egy prototípus is elkészült. A program végül azért bukott el, mert a német légügyi hatóság az amerikai jogszabályok előírásai miatt nem kaphatta meg a repülő teljes tervdokumentációját, repülési engedélyt viszont a tervek tanulmányozása nélkül nem ad ki a hatóság. Ezért a gép több amerikai gyártású berendezését ki kellett volna cserélni olyan berendezésre, amelynek terveibe betekinthet a német hatóság, ami vállalhatatlanul magasra tornázta volna fel a projekt költségeit.

Az ellenzék Thomas de Maiziere védelmi minisztert teszi felelőssé a kudarcért. A minisztérium június elejére készít jelentést a parlament védelmi bizottságának.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 099 400 megtekintés

Videó: 48 324 683 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923992

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh