Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlamenthez intézett beszédében érintette a megsemmisítő támadás témáját. Elmondása szerint Moszkva figyelemmel kíséri az ilyen terveket és senki se keltsen magában olyan illúziókat, hogy katonai fölényre tehet szert Oroszország felett.

Az amerikai PGS, Prompt Global Strike koncepcióról van szó, amit ”gyors globális csapásnak” lehet fordítani. Az alapötlet az, hogy a világ bármely pontjára képesek legyenek egy nem nukleáris csapást mérni legkésőbb 60 perccel a döntés meghozatala után.

A PGS koncepció a legmodernebb technológiákra alapul. A már ismerős technológiák közül a nem nukleáris robbanófejjel ellátott interkontinentális ballisztikus rakétákra. A modern technológiák közül a hiperszonikus fegyverekre, amelyek ereje 12 tonna TNT-nek felel meg. Az új típusú amerikai rakéták nagyon fontos lehetőséggel bírnak – mondta Igor Korotcsenko, a Honvédelem magazin főszerkesztője:

Ez először is az átprogramozás lehetősége repülés közben. A másik fontos jellemző: lehetséges a csapás olyan módon történő programozása, hogy a célok egyidejűleg semmisüljenek meg. Egy tömeges támadás során, amikor 500-600 rakétát lőnek ki, technikailag lehetetlen mindet lelőni. Ezen kívül drónokat fognak használni a légvédelmi állomások elleni csapásokhoz. Továbbá rádió elektromos zavart okozó eszközöket vetnek meg. Ez a pillanatnyi globális elvakító csapás koncepciója, amelyet a káosz követ.

A PGS koncepció egyik fő tézise a nukleáris robbanófejek részleges vagy teljes elutasítása. Az amerikaiak akár már ma is képesek mindezt elérni a hagyományos fegyvereikkel, de egy jóval magasabb technológiai szinten. Az elemzők ugyanakkor nem zárják ki, hogy a globális csapást követően a konfliktus nukleáris harcba torkollik.

Mindenesetre a Pentagonban kidolgozott PGS koncepció újabb problémaforrás lett Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatába – mondta Igor Korotcsenko:

A korábbi időszakban az erőviszonyok úgy alakultak ki, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kiegyenlítették erejük az alapján, hogy mindkét fél rendelkezett nukleáris fegyverrel egy esetleges háború esetére. Egy globális világháború kitörésére gyakorlatilag nem volt esély. A kölcsönös megsemmisítés kockázata visszafogottságot eredményezett.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban annak a programnak a megvalósítása, amely a Promt Global Strike csapáshoz szükséges potenciált teremti meg hagyományos fegyverekkel, elmossa a stratégiai stabilitást és kiszámíthatatlanná teszi a helyzet további fejlődését.

Amennyiben az Egyesült Államok tervei képesek aláásni a regionális és a globális stabilitást és közelebb hozzák a ”végítélet napját”, úgy el kell utasítani azokat, bármilyen haszonnal is járnának. Ugyanis valójában semmi sem változott: a jövő háborújában, csakúgy, mint a hagyományos termonukleáris konfliktusban is, nem lesz győztesek.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 750 625 megtekintés

Videó: 28 843 990 megtekintés

Látogatók

Összesen5230192

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh