Az amerikai kormány vizsgálatot kíván indítani annak kiderítésére, hogy ki szivárogtatta ki a médiának a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt anyaggyűjtési gyakorlatára vonatkozó információkat - közölte szombaton az amerikai média.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) elrendelte annak felmérését, hogy milyen nemzetbiztonsági károkat okozott a kommunikációs adatok gyűjtésének leleplezése - írta a The Wall Street Journal.

Barack Obama elnök, aki pénteken maga is elismerte az adatgyűjtés tényét, kijelentette, hogy a gyakorlat nyilvánosságra kerülése miatt azok, akik kárt kívánnak okozni az Egyesült Államoknak, képesek lesznek megkerülni a "megelőző intézkedéseket".

Az ABC televízió értesülése szerint a hatóságok úgy vélik, hogy a híváslisták és az internetes forgalom megfigyelésére vonatkozó értesüléseket ugyanaz az ember szivárogtatta ki a brit The Guardian és az amerikai The Washington Post című napilapnak.

"A fickó valamifajta mártír próbál lenni. De ez az egész teljességgel felelőtlen és törvénytelen. Többről van szó pusztán annál, hogy engedély nélkül cselekedett. Ő nem hős" - idézett híroldalán az ABC egy, a neve elhallgatásával nyilatkozó bűnüldözési szakértőt.

Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója a CBS televíziónak nyilatkozva védelmébe vette az adatgyűjtésre vonatkozó titkos információkat kiszolgáltató embert és annak szerepét a neki 700 ezer eljuttató Bradley Manning közlegényéhez hasonlította. Manning ellen jelenleg hadbírósági eljárás folyik.

A brit The Guardian című napilap szerdán számolt be arról, hogy az NSA titokban, a külföldi hírszerzés felügyeletére vonatkozó törvény (FISA) alapján felállított bíróság (FISC) végzése alapján amerikai telefonhívások millióiról gyűjt adatokat.

Az ABC egy névtelenül nyilatkozó forrása azt állította, hogy a titokban működő bíróság 35 éves fennállása óta a tudomása szerint egyszer sem történt még a mostanihoz kiszivárogtatás.

Csütörtökön a The Guardian és a The Washington Post arról írt, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében 9 jelentős internetes szolgáltató szerverén végez adatgyűjtést, aminek eredményeképpen magánjellegű e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok tömegei kerültek a birtokába. James Clappernek, a nemzeti hírszerzés igazgatójának tájékoztatása szerint az adatgyűjtés célpontjai az Egyesült Államokon kívül élő külföldiek voltak.

Pénteken a The Wall Street Journalból az derült ki, hogy létezhet egy harmadik titkos adatgyűjtési program is, amelynek keretében az NSA a hitelkártya-tranzakciók adatait rögzíti.

A The New York Times szombaton arról számolt be, hogy az amerikai biztonsági szerveknek 2009-ben egy elfogott, a pakisztáni Pesavárból Denverbe küldött e-mail alapján sikerült megakadályoznia egy, a New York-i metró ellen tervezett merényletet. A hátizsákos robbantást Najibullah Zazi hajtotta volna végre a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyolcadik évfordulóján.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 058 730 megtekintés

Videó: 48 276 562 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918201

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh