Stratégiai megállapodást írt alá hétfőn Párizsban Bill Gates és Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság tudományos területért felelős ír tagja. Az egyezség értelmében Brüsszel és a Bill és Melinda Gates Alapítvány közösen lép fel olyan betegségek ellen, amelyek az átlagosnál jobban sújtják a szegénységben élőket.

A bizottság és az alapítvány a többi között olyan betegségek visszaszorítása és kezelése érdekében akar közösen fellépni, mint például az AIDS, a tbc és a malária. A két szervezet 2007 és 2011 között összesen 2,4 milliárd eurót, 3,1 milliárd dollárt fordított a főleg a szegényeket sújtó betegségek visszaszorítására - tudatja közleményében az Európai Bizottság.

"Közös célunk az, hogy évente legalább egy új, hatékonyabb egészségügyi termék kifejlesztését, előállítását támogassuk" - húzta alá az aláíráskor Máire Geoghegan-Quinn.

"Kellő erőforrásokkal és politikai akarattal, együtt milliók életét tehetjük jobbá még az évtized vége előtt" - szögezte le Bill Gates, a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke, a világ második leggazdagabb embere, aki azt is kijelentette: ő és felesége alapítványa elkötelezett az életmentő gyógyszerek kutatásának finanszírozása mellett.

A bizottság közleménye arra is kitér, hogy egy teljesen új gyógykészítmény kifejlesztése akár 500-800 millió eurót is felemészthet, a klinikai tesztelés pedig 15 évig is elhúzódhat. A tbc elleni fellépésben például új tudományos megközelítésre, gyógyszerekre és oltóanyagokra van szükség a járványok megszüntetéséhez, és az új, a gyógyszereknek ellenálló tbc-baktériumtörzs elleni fellépéshez - hangsúlyozza a bizottság.

Brüsszel adatai szerint a három legnagyobb fertőző betegség, a HIV/AIDS, a tbc és a malária több mint egymilliárd embert, köztük mintegy 400 millió gyermeket kínoz. Az AIDS évente kétmillió, a másik kettő együtt pedig 2,2 millió emberrel végez.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Hogyan irtsuk ki az embereket? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 127 megtekintés

Videó: 48 294 470 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920161

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh