Kína jelentős összegeket fordít úthálózatának fejlesztésére a következő bő másfél évtizedben, így annak hossza 2030-ra több mint duplájára nőhet.

A közlekedési tárca tájékoztatása szerint a kelet-ázsiai ország 2030-ig mintegy 4,7 ezer milliárd jüant (174 ezer milliárd forint) költene útépítésre. Ebből az összegből a jelenlegi 173 ezer kilométeres úthálózatot 400 ezer kilométeresre fejleszthetik, az összeg több mint felét pedig autópálya-építésre fordítanák. A beruházáshoz szükséges pénz túlnyomó részét a központi költségvetésből csoportosítanák át, de abba állami vállalatok és más kormányzati szervezetek forrásait is bevonnák. Az építkezések jelentős számú munkahelyet teremtenek majd, emellett a nyers- és építőanyag iparnak is lendületet adhatnak - fogalmazott a minisztérium.

A kínai úthálózat - elsősorban a fejletlenebb, középső és nyugat-kínai területek útjai - jelentős javításra szorulnak, ezek a területek a fejlesztés során prioritást élveznek majd. A hivatalos statisztikák szerint például az ország 2800 megyéjéből több mint 900 nem kapcsolódik rá nemzeti szintű utakra. Az úthálózat fejlesztése a központi vezetés nagyszabású urbanizációs terveinek is előfeltétele: a számítások szerint a következő évtizedekben városlakóvá tenni kívánt 250 millió vidéki lakos költözésével a jelenlegi útmennyiség három-négyszeresére lesz szükség.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 865 066 megtekintés

Videó: 49 917 651 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7140388

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh