Növekvő terrorveszélyt jelentenek a Szíriában harcoló európaiak a brit parlament hírszerzési és biztonságpolitikai bizottságának szerdán ismertetett éves jelentése szerint.

Az alsóházi bizottság a brit kormány mellett működő hírszerzési és elhárító szolgálatok adatai alapján megállapította, hogy jelenleg az al-Kaida terrorhálózat Szíriában tevékenykedő tagjai és az ugyancsak Szíriában harcoló, de önálló dzsihádisták jelentik a legnagyobb aggodalomra okot adó terrorveszélyt Nagy-Britanniára és általában a Nyugatra.

A bizottsági jelentés szerint megvan a kockázata annak, hogy a Szíriában tevékenykedő szélsőséges csoportok nyugati célpontok elleni támadási tervek kidolgozására használják ki a jelenlegi "megengedő környezetet".

A testület megállapította azt is, hogy a szíriai helyzet nagy számban vonz az országba radikalizálódott egyéneket, akik közül igen sokan Nagy-Britanniából és más európai országokból érkeznek Szíriába.

Ők nagy valószínűséggel olyan szakértelmet és tapasztalatokat szereznek, amelyek hazatérésük után jelentősen súlyosbíthatják az általuk támasztott nemzetbiztonsági veszélyt.

Mindemellett egyre nagyobb aggodalom forrása az a kockázat, hogy a Szíriában tevékenykedő szélsőséges csoportok hozzájutnak a szíriai rezsim vegyifegyver-készleteihez - áll a szerdán közzétett brit parlamenti jelentésben.

A bizottsági jelentés szerint a brit hírszerzési szolgálatoknak nincsenek kétségeik azzal kapcsolatban, hogy a szíriai kormány birtokában hatalmas vegyifegyver-készletek vannak. A szíriai vegyi fegyverek között feltételezhetően van mustárgáz, szaringáz, ricin, valamint VX, amely a valaha kifejlesztett leghalálosabb idegméreg. Ha ebből egyetlen apró cseppnyi is felszívódik a bőrön keresztül, az néhány perc alatt halált okoz - hangsúlyozza a londoni alsóház szakbizottságának éves jelentése.

A parlamenti bizottság szerint jelentős a kockázata annak, hogy e fegyverekből bizonyos mennyiség olyanok kezébe kerül, akik terrorszervezetekkel állnak kapcsolatban, akár Szíriában, akár máshol a térségben. Ha ez megtörténik, annak katasztrofális következményei lehetnek - áll a bizottsági jelentésben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 748 886 megtekintés

Videó: 48 951 346 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031881

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh