Vesztegetés gyanújával vizsgálódnak a kínai hatóságok a GlaxoSmithKline (GSK), a világ egyik legnagyobb - brit székhelyű - multinacionális gyógyszeripari vállalatának helyi tevékenysége kapcsán - jelentette a kínai média pénteken.

A hatóságok szerint a GSK alkalmazottai kormányzati tisztviselőket fizettek le nagy összegekkel, gyógyszeripari szervezeteket, alapítványokat vesztegettek meg, kórházakat és orvosokat pénzeltek közvetlenül és közvetve, hogy növeljék eladásaikat, vagy emeljék termékeik árait.

A GSK vezetői részben utazási irodák közbeiktatásával és "projektmenedzseléssel" végezték illegális tevékenységüket, s számlahamisításban, adócsalásban is érintettek - áll a tájékoztatóban. E szerint a vizsgált tevékenység jó ideje folyt és sokan érintettek benne. A cég vezetése közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal.

A rendőrség már kihallgatásokat tartott, előterjesztette bizonyítékait, s a gyanúsítottak egy része elismerte bűnösségét - derült ki a közbiztonsági tárca közleményéből, amely "súlyos gazdasági bűncselekményt" említ. A nyomozás helyszínei között említették Sanghajt, illetve a közép-kínai Hunan és Honan tartományokat.

Egy, a Global Times angol nyelvű napilapnak névtelenül nyilatkozó bennfentes azt állította, hogy az iparágon belül sok cég alkalmazza ugyanezeket a módszereket, csak még nem leplezték le őket. Az ilyen esetekre általában úgy derül fény - jegyezte meg -, hogy egy elégedetlen alkalmazott, versenytárs, vagy orvos bejelentést tesz. Hozzátette, a vizsgálat valószínűleg nagy összegű bírsággal és egyesek büntetőjogi felelősségre vonásával fog végződni.

Más nemzetközi gyógyszeripari cégek, mint az Eli Lilly, vagy például a Pfizer ugyancsak reflektorfénybe kerültek az elmúlt években, amikor piaci lehetőségekhez jutásukat nem legális úton igyekeztek elősegíteni. A Global Times emlékeztet arra, hogy más nagy nyugati cégek ellen is folyt eljárás vesztegetés miatt, köztük volt az IBM, az Avon és az Alcatel-Lucent.

A lap még megállapítja, a nemzetközi gyógyszergyárak egyre növekvő jelentőséget tulajdonítanak a kínai piacnak, s szakmai körökből származó becslések szerint Kína 2016-ra, az Egyesült Államokat követően, Japánt megelőzve, a világ második gyógyszerpiaca lesz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 069 megtekintés

Videó: 48 319 509 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923450

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh