Víziót vár az Európai Unió vezetőitől Mario Draghi, úgy véli el kell dönteniük, milyennek akarják látni a jövőben az eurózónát, mert ha késlekednek, akkor szétesik az unió. A bankelnök, aki az Európai Parlament előtt beszélt, leszögezte, hogy az európai jegybank nem töltheti be azt a vákuumot, amelyet a kormányok elmaradó strukturális reformjai hagynak maguk után, azaz nem pótolhatja az utóbbiból fakadó növekedési hajtóerőt.

Ezért a következő lépés az, hogy ki kell dolgozni a közeljövőben elérendő célokat. Minél előbb, annál jobb. A Guardian értékelése szerint Draghi az Európai Bizottság tegnapi meglehetősen impotens állásfoglalása után sokkal határozottabban lépett fel.

Elég a bénázásból!

Az ECB elnöke csatlakozott azok növekvő táborához, akik közös eurózónás bankrendszert akarnak, közös betétbiztosítással. A pénzintézeti uniót közös felügyelet alá kell rendelni, a betétbiztosítás mögé az eurózóna szintjén működő garancialapot kell állítani. Draghi kíméletlenül bírálta a spanyol Bankia és a belga Dexia problémáinak madridi, illetve brüsszeli kezelését. Először alábecsülték a problémát, aztán előálltak a feltőkésítésre vonatkozó első, majd második, majd harmadik becsléssel. Ez a lehető legrosszabb megoldás, amely végül a legtöbbe kerül.

Merkel bizony felsült

A Guardian tudósítója szerint Brüsszelben hosszú, kemény harcra számítanak az ECB és a berlini kormány között azzal kapcsolatban, hogy miként használják fel a júliusban felálló Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) 500 milliárd eurós keretét. Ez folytatása lesz Draghi elődje, Jean-Claude Trichet és Angela Merkel német kancellár régi háborújának a görög válság kezelésével kapcsolatban.

Ennek a küzdelemnek talán a legnagyobb csatája akörül a német elvárás körül folyt, hogy a rákényszerítsék-e a görög adósságok magánhitelezőit követelésük egy részének leírására. Trichet folyamatosan arról beszélt, hogy Berlin érve a magánhitelezőkkel szemben, miszerint "morális kockázatot" is vállalniuk kell befektetéseikkel kapcsolatban, súlyos csapást fog mérni befektetői bizalomra. Emiatt katasztrofális következményekkel fog járni - tette hozzá -, mivel precedenst teremt arra, hogy eurótagállamok nem fizetik vissza tartozásukat.

Trichet-nek igaza lett

Trichetnek igaza lett - a befektetők visszavonulnak az övezet államainak finanszírozásából -, és Draghi most a nyomába lépett azzal, hogy csatlakozott bankunió támogatóihoz. Az ESM szabályzata nem teszi lehetővé, hogy az alap közvetlenül finanszírozzon bankkokat, és Berlin egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a biztonsági alap csak államoknak adjon pénzt, amelyek majd megoldják bankjaik feltőkésítését. Ez azonban láthatóan olyan megszégyenüléssel és anyagi terhekkel jár, amelyet aligha bírnak ki a kormányok.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 514 977 megtekintés

Videó: 39 463 465 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5954588

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh