Az iráni nemzetvédelmi bizottság egyik tagja szerint Irán katonai gyakorló hadműveletet indít a Hormuzi-szoros lezárásának gyakorlására. Egy ilyen lépés szinte teljesen megbénítaná a világnak ezen a pontján áthaladó olajkereskedelmet.

Parviz Sarvari, az iráni parlament egyik tagja, az ISNA hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, „Hamarosan katonai gyakorlatot tartunk a Hormuzi-szoros lezárásához használható manőverek kialakítására. Amennyiben a világ bizonytalanságot akar kialakítani ebben a térségben, mi elhozzuk ezt a bizonytalanságot,” jelentette a Reuters.

A legkeskenyebb szakaszán mindössze 34 mérföld széles Hormuzi-szoros kulcsfontosságú átkelőhely a Perzsa-öböl olajexportőr országai számára. Naponta 15,5 millió hordó, a világ vízi úton szállított olajmennyiségének 33%-a halad itt át.

Az iráni hadsereg nem volt hajlandó kommentálni a jelentést, de azt tudjuk, hogy nem ez az első alkalom, amikor Irán a szoros lezárásával fenyegetőzött egy izraeli-amerikai támadás, vagy háborús agressziónak számító művelet esetén.

Az iráni olajkereskedelem ellen kilátásba helyezett szankciókra reagálva Ramin Mehmanparast, külügyi szóvivő elmondta, hogy egy ilyen lépés hatására az olaj ára hordónként 250 dollár fölé is emelkedhet.

Válaszul Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter kijelentette, „a Perzsa-öböl olajkereskedelmének akadályoztatása nagyon komoly fenyegetés ránk nézve, az Egyesült Államok szemében ez a bizonyos vörös vonal, amit nem tanácsos átlépni.”

Egyes szakértők szerint a Hormuzi-szoros 30 napra történő lezárása 3-500 dolláros magasságokba repítené az olajárakat, azonnali gazdasági bizonytalanságot idézve elő, az Egyesült Államoknak pedig 75 milliárd dollár veszteséget jelentene.

Ahogyan arról a múlt héten is szó esett, az Egyesült Államok összesen három hadihajót, és további kisebb támadó hajókat küldött a közel-keletre.

A USS John C. Stennis már egy ideje az iráni vizek közelében horgonyozik, miközben a USS Abraham Lincoln és a USS Carl Vinson hamarosan csatlakoznak hozzá.

Az Egyesült Államok jelenleg öt fő repülőgép anyahajót állomásoztat a világ különböző pontjain. Ugyanannyit, mint az iraki megszállást megelőzően, 2003 elején.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 529 033 megtekintés

Videó: 39 474 976 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5955665

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh