Előzetes konzultációra szólította fel csütörtökön a brit kormányt a parlament arra az esetre, ha a kormány úgy dönt, hogy fegyvereket szállít a szíriai ellenzéki erőknek.

Az egyéni képviselői indítványként benyújtott és nagy többséggel elfogadott határozat nem kötelező erejű ugyan, de a konzervatív-liberális kormánykoalíció már előzőleg jelezte, hogy ha kormányszinten döntés születik a szíriai ellenzék felfegyverzéséről, azt a parlament elé terjesztik jóváhagyásra.

A csütörtökön elfogadott indítvány ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy a brit kormány még a döntés előtt konzultáljon a törvényhozókkal.

Az előterjesztő konzervatív párti képviselő, John Baron a határozattervezet vitájában kijelentette: mindenkinek tényként kell elfogadnia, hogy a szíriai válságra nincs hosszú távra szóló katonai megoldás, csak diplomáciai megoldás jöhet szóba.

Peter Hain, az ellenzéki Munkáspárt veterán politikusa a vitában kijelentette: Szíriában nem egyszerűen "a jó és a gonosz csatájáról" van szó.

A konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták vezérszónoka, Sir Menzies Campbell azt mondta: a szíriai ellenzék felfegyverzése olyan alapvető fordulatot jelentene a Szíriával kapcsolatos brit politikában, amelynek egyelőre ismeretlen politikai, katonai, sőt, talán alkotmányos következményei is lehetnének.

A brit kormány hivatalosan eddig soha nem jelezte, hogy a Bassár el-Aszad elnök kormánya ellen harcoló szíriai erők felfegyverzésére készülne, de a hivatalos kormányzati nyilatkozatokban rendre elhangzik, hogy "semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni".

William Hague brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva a minap kijelentette, hogy "a jelenlegi állapot szerint" Nagy-Britannia életmentő jellegű felszereléseket - víztisztító berendezéseket, távközlési eszközöket, golyóálló mellényeket - szállít a szíriai ellenzéknek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 022 megtekintés

Videó: 48 282 221 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918998

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh