A Microsoft szorosan együttműködött az amerikai titkosszolgálatokkal, lehetővé téve a saját felhasználói által folytatott kommunikáció figyelését - írta pénteken a The Guardian online kiadása.

A vezető baloldali brit napilap szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hetekben információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és a The Washington Postnak az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A 29 éves Edward Snowden - aki jelenleg Moszkvában tartózkodik, és éppen pénteken jelentette be, hogy politikai menedékjogot kér az orosz hatóságoktól - hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át a két lapnak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt adatgyűjtési programjáról.

A The Guardian által pénteken megszellőztetett újabb bizalmas iratok tanúsága szerint a Microsoft segítette saját kódolási rendszerének megkerülésében az NSA-t, miután az ügynökség kifejezte aggodalmát amiatt, hogy nem fér hozzá az informatikai óriáscég új Outlook.com portáljának online csevegő fórumain zajló kommunikációhoz.

Az NSA-nek hozzáférése volt az Outlook.com felületén - egyebek mellett a hotmail-címeken - futó email-forgalomhoz is.

A The Guardiannek átadott információk szerint miután a Microsoft 2011-ben megvette a Skype internetes kommunikációs szolgáltatót, az NSA olyan új kapacitást fejlesztett ki, amelynek segítségével a korábbinál háromszor több Skype videóhívást lehetett rögzíteni a Prism néven futó adatgyűjtési program keretében.

A Prism révén összegyűjtött anyagot az NSA gyakorlatszerűen megosztotta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is. A brit lapnak átadott egyik dokumentumban az NSA az adatgyűjtési programot "csapatsportnak" nevezi.

A Microsoft a The Guardian által közölt újabb értesülésekre reagálva a lapnak eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy amikor a cég fejleszti vagy frissíti egyes termékeit, az sem menti fel annak kötelme alól, hogy "törvényes kéréseknek" eleget tegyen.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 789 megtekintés

Videó: 48 283 965 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919172

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh