Jeruzsálem azzal fenyeget, hogy kilép az Európai Unió kiemelt innovációs projektjéből, ha a szervezet nem mond le a megszállt területeken működő intézmények finanszírozási tilalmáról - írta a Maariv című izraeli napilap csütörtökön.

A nyolcvan milliárd eurós költségvetésű „Horizon-2020” nevű program az EU új munkahelyek teremtését célzó, kiemelt tudományos és kutatási együttműködése, amelyben központi szerepet vállaltak az izraeli tudósok.

Az eredeti tervek szerint a zsidó állam több mint hatszáz millió euróval szállna be hét év alatt a programba, de mintegy másfélszeres kutatási támogatást kapna vissza. Izrael kutatóközpontként különleges helyzetet élvez a tudományos és fejlesztési együttműködésben, a projekt egyetlen olyan teljes jogú résztvevője, amely nem tagja az uniónak.

A lapnak név nélkül nyilatkozó jeruzsálemi tisztviselő szerint a kormány elhatározta, hogy nem éri be az uniós szankcióktól való elhatárolódással. "Az EU -nak el kell döntenie, hogy megéri-e számára lemondani az izraeli emberi erőforrásról”- nyilatkozta az illetékes.

A külügyminisztérium egyik diplomatája szerint viszont súlyos csapást mérne a Horizon-2020-ból való kilépés az izraeli információs technológai szektorra. „Meg kell gondolnunk, hogy ez a lépés jó-e Izraelnek, nem megy -e túl messzire”- nyilatkozta.

Az EU pénteken életbe lépő irányelvei alapján megtagadja az együttműködést a megszállt területeken lévő izraeli intézményekkel és minden EU-s szerződést egy záradékkal lát el, amely leszögezi, hogy a szóban forgó területek nem részei Izraelnek.

Peresz korlátozó irányelvei elhalasztására szólította fel az uniót

Simon Peresz izraeli államelnök csütörtökön felszólította az Európai Uniót, hogy mondjon le azoknak az új irányelveknek a kihirdetéséről, amelyek megakadályoznák az együttműködést a megszállt területeken lévő izraeli intézményekkel.

„Olyan információkkal rendelkezem, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter áttörés előtt áll tárgyalásain. Nagyon meggyőzőek voltak megbeszélései az Arab Ligával, ők is nyilvánosan támogatták próbálkozását. Izrael és palesztinok is hatalmas erőfeszítéseket tesznek az utolsó akadályok elhárítása érdekében és van esély azok legyőzésére”- indokolta kérését az izraeli államfő.

„Európához, ottani barátainkhoz fordulok”- folytatta beszédét. „Várjanak! Miért éppen most, ezekben a kritikus napokban okoznak ismét kínos zavart, amely késleltetheti a béketárgyalás megkezdésének esélyét? Az Európai Unióhoz fordulok, és azt kérem, hogy adjanak elsőbbséget a békének!”- kérte a brüsszeli döntéshozóktól.

„Semmi sem történik, ha várnak néhány hetet és talán megváltoztatják döntésüket"- fogalmazott a tekintélyes szociáldemokrata politikus. „Az előrelépés szempontjából nagyon fontosnak látom a jelen pillanatot" - zárta üzenetét az izraeli államelnök.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 093 520 megtekintés

Videó: 48 321 116 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923662

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh