Leleplezés a kínai sajtóban a Sanofi kenőpénzeiről. A „XXI. század” című kínai lap különös interjút közöl. Az alany álnéven nyilatkozik és a Sanofi francia gyógyszergyártó cég kínai korrupciós ügyleteiről beszél. Az információk nagyon pontosnak tűnnek. Ezek szerint 2007-ben májustól novemberig a Sanofi 200 ezer eurónak megfelelő kenőpénzeket fizetett kínai orvosoknak, hogy az ő termékeiket használják. A zsebbe csúsztatott borítékokkal különösen két vérnyomáscsökkentő szert „népszerűsítettek”.

Az interjút adó személy pontosan megnevezi az érintett 73 kórházat, közöttük 28 pekingi és 24 sanghaji gyógyintézményt. Az orvosok nevét nem említi, de az összegekről beszél. Egy-egy orvos általában néhány száz eurót kapott, a legvastagabb borítékban 1300 eurónak megfelelő jüan volt.

A Sanofi erőteljesen jelen van a kínai piacon, helyi üzemeiben 6500 embert foglalkoztat. A Sanofi közleményben reagált az interjúra. A cég szóvivője közölte, hogy komolyan veszik és kivizsgálják a lapban megjelent állításokat.

Felmerül a kérdés, miért most lepleződik le egy 2007-es kenőpénz akció? Az időzítés nem véletlen. Kínában mostanában sorra buknak le a nagy multicégek: vagy kartellezés, vagy korrupció miatt. A legutóbbi napokban tejipari cégeket büntettek meg egyeztetett árpolitikájuk miatt, de címlaptéma volt a brit gyógyszergyártó, a GSK is, amely 500 millió dollárnyi kenőpénzt osztott szét, sőt a korrumpálás más eszközeit is alkalmazta egy nagy turisztikai cég bevonásával.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 756 972 megtekintés

Videó: 48 955 228 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032462

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh