Az iraki kurdok készek megvédeni Szíriában fenyegetett „testvéreiket”.

A széleskörű autonómiával, például saját haderővel is rendelkező iraki Kurdisztán elnöke közölte: az iraki kurdok minden rendelkezésre álló eszköz bevetésére készek, ha a Szíriában élő kurdok veszélybe kerülnek. Szíria észak-keleti részén jelentős kurd kisebbség él, amely az ország összlakosságának 10 százalékát teszi ki. Sokáig szemben álltak az Asszad rezsimmel, de egy éve a központi kormány kivonta onnan haderőit.

Itt most kurd milíciák járőröznek. A kurd fegyvereseket nem rég az Asszad rendszer ellen harcoló szélsőséges szunnita szervezet, az al-Nusra Front támadta meg. Egyes hírek szerint jelenleg is heves csatározások zajlanak. Massoud Barzani, az iraki kurd autonóm régió elnöke most tényfeltáró vizsgálatot szorgalmazott. Ha egy észak-szíriai helyszíni vizitből kiderül, hogy veszélyben van a szíriai kurd lakosság, az iraki kurdok nem maradnak tétlenek, mondta. Barzani nem bocsátkozott részletekbe, de aligha kétséges, hogy saját fegyveres erőit küldené Szíriába.

Ezt egyébként már jó néhány iraki síita és szunnita szervezet is megtette, vagyis Irak már valójában részvevője a Szíriában zajló polgárháborúnak. Az iraki kurdok beavatkozása már nem sokat változtatna az alaphelyzeten: a szíriai konfliktus nemzetközivé vált és fennáll a veszély, hogy Irakra és Libanonra is kiterjed.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 734 192 megtekintés

Videó: 48 941 019 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029933

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh