Ha külföldi támadás éri Szíriát, akkor a lőporos hordó felrobbanhat. Olyan helyzet alakulhat ki, melyet senki sem lesz képes ellenőrizni- nyilatkozta Szíria elnöke a Le Figaro tudósítójának.

Az Egyesült Államok és Franciaország azt állítja, hogy Szíria hadserege vegyi fegyvert vetett be, és ennek a támadásnak több mint ezer halottja volt. Mi a válasza?

"Ha valaki vádol, akkor annak bizonyítékkal kell szolgálnia. Felszólítottuk az Egyesült Államokat és Franciaországot: álljanak elő a bizonyítékokkal. Egyetlenegyet sem tudtak bemutatni, a saját népük előtt sem. De tételezzük fel, hogy Szíria hadseregének vannak tömegpusztító vegyi fegyverei, vajon miért vetné be ezt ott, ahol a saját katonái állomásoznak? Az ENSZ vizsgáló biztosai is jártak abban a kórházban, ahol azokat a katonákat kezelik, akik a vegyi fegyveres akció áldozatai lettek. Hol van a logika ebben?"

Mi lesz, ha külső katonai csapás éri Szíriát?

"A Közel-Kelet lőporos hordó. Támadás esetén ez a lőporos hordó felrobbanhat, és akkor olyan helyzet alakulhat ki, melyet senki sem lesz képes ellenőrizni. Előretörhetnek a szélsőségesek. A regionális háború valóságos kockázat"- nyilatkozta Szíria államfője a párizsi Le Figaronak.

Ezt megelőzően a francia sajtó ismertette a hírszerzés jelentését a vegyi fegyver alkalmazásáról Szíriában. A francia kémszolgálat szerint egyértelmű a szíriai hadsereg felelőssége. Parancsot a vegyi fegyver bevetésére csakis az Aszad család tagjai adhatnak ki, ebben az esetben az elnök öccse volt az, aki minden bizonnyal utasítást adott a harci gázok alkalmazására Damaszkusztól keletre- állapították meg a francia hírszerzők.

Még korábban a Le Figaro azt írta- hírszerzői értesülésre hivatkozva-, hogy azért vetett be vegyi fegyvert Szíria hadserege, mert Damaszkusz felé olyan lázadó egységek közeledtek, melyeket amerikai, jordániai és izraeli tisztek képeztek ki Jordániában. Aszad és családja a líbiai forgatókönyvtől tart, és ezért vetett volna be a nemzetközi egyezmények által tiltott vegyi fegyvereket- írta akkor a párizsi Le Figaro hírszerzői jelentéseire hivatkozva.

A francia hírszerzés Aszadot vádolja a vegyi fegyverek bevetésével

Négyoldalas közös jelentést készített az augusztus 21-i szíriai gáztámadásról a francia polgári és katonai hírszerzés. E szerint Asszad hadserege hajtotta végre az akciót a polgári lakosság ellen.

"A cél nem egy városrész elfoglalása volt, mint korábban, hanem a terror"- állapítja meg a jelentés, melyet a Journal du Dimanche ismertet. A jelentés titkos, de az újság értesülése szerint a francia elnök hamarosan feloldja a titkosítást. A francia hírszerzés szerint Szíria a világ legnagyobb vegyifegyver-készletével rendelkezik, melyet az elmúlt harminc év során halmozott fel. Cáfolja a jelentés azt az elterjedt nézetet, mely szerint orosz importról lenne szó, a francia hírszerzés szerint a harci gázok 100%-ig hazai termékek Szíriában. Több mint ezer tonna áll belőle a hadsereg rendelkezésére. A harci gázok bevetésére kizárólag Asszad elnök illetve családtagjai adhatnak utasítást. Valószínűleg az elnök öccse adta ki ezúttal a parancsot a vegyi fegyverek bevetésére Damaszkusztól keletre. Utána a tüzérség nagyszabású támadást intézett a körzet ellen, hogy eltüntesse a nyomokat- írja a francia hírszerzők jelentése.

Hollande francia elnök Európában szinte egyedül támogatna egy katonai intervenciót Szíriával szemben. Elődje, Nicolas Sárközy ugyanígy elsőként érvelt amellett, hogy Líbiában le kell számolni Kadhafival. Obama elnök habozása nehéz helyzetbe hozta a francia államfőt, aki a francia hírszerzés jelentése alapján biztosra veszi: Asszad elnök a felelős azért, hogy vegyi fegyvereket vetettek be augusztus 21-én Szíriában. Az ENSZ szakértői csak két-három hét múlva teszik közzé jelentésüket.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 726 502 megtekintés

Videó: 48 935 339 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028950

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh