A Fekete-tengeri Flotta ”Moszkva” rakétacirkálója Valerij Kulikov altengernagy parancsnoksága alatt az orosz haditengerészet döntése alapján nem a korábban tervezett Mindelo kikötőbe tart Cabo Verdében, hanem a Földközi-tenger keleti részébe.

A cirkáló, amelyet a NATO-ban ”repülőgép-hordozó gyilkosnak” neveznek, 10 nap alatt jut el a Földközi-tenger keleti részéig. Érkezésekor átveszi a csendes-óceáni ”Pantelejev Admirális” nagy tengeralattjáró-elhárító hajótól a haditengerészeti operatív munkacsoport zászlóshajójának a stafétabotját.

Földközi-tengeri ballisztika, avagy stresszt vizsgáló teszt

Szeptember 3-án a Földközi-tengeren rakétakísérletet hajtottak végre. Ez része volt az amerikai - izraeli hadgyakorlatoknak, amelyek során kipróbálták a rakétavédelmi rendszert.

A manőverek nagyszabásúnak bizonyultak, bár nem ballisztikus rakétákról volt szó. A szakértők a gyakorlatokat összefüggésbe hozzák a Szíria elleni katonai akció előkészítésével, és az orosz figyelmeztető rendszer ellenőrzésének óhajával.

„A két ballisztikus cél startját” észlelték a rakétatámadás előrejelzésével kapcsolatos orosz eszközök. „A „célpontok” kelet felé, Szíria irányába haladtak – jelentették az orosz hírügynökségek. A világ feszülten figyelt, de semmi sem történt. Ez kedden reggel volt, és csak délután közölte Izrael, hogy közös izraeli - amerikai rakétakísérletet végeztek a legújabb rendszer, az Arrow-3 kipróbálására. A rendszer észlelt és sikerrel elfogott egy Sparrow rakétát. A Pentagon közlése szerint mindennek nincs köze a feltételezhető szíriai katonai akcióhoz.

Újságíróknak arra a kérdésére válaszolva, hogy miért éppen most, amikor Szíria körül ennyire kiéleződött a helyzet, volt szükség az ilyenfajta manőverekre, Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter azt a választ adta, hogy országának „el kell végeznie a szükséges kísérleteket”. Megerősítette ezt Uzi Rabin, az Arrow-3 konstruktora is. „A tesztet régóta terveztük, véletlen az egybeesés a Szíria körüli ideges légkörrel”.

Borisz Dolgov orosz szakértő szerint itt bizony igen nehéz elhinni a véletlen egybeesést.

A célpontnak használt rakéta kísérlete természetesen összefügg az Egyesült Államok Szíria elleni feltételezhető katonai akciójával. Izrael az Egyesült Államokkal együtt ellenőrzi rakétavédelmi rendszerét. A katonai akció következtében azonban Izraelre is mérhetnek csapásokat.

A célpontnak használt rakéták kibocsátásának egyik célja lehetett, hogy „teszteljék” Oroszország reagálását.

Vlagyimir Jevszejev, a Társadalompolitikai Kutatások Központjának igazgatója így látja a helyzetet:

Azt hiszem, közvetlenül nem volt ez cél. De közvetett módon az amerikaiak ellenőrizhették az Almavir mellett levő, "Voronyezs” típusú korszerű rádiólokációs rendszerünket. Ez az állomás beletartozik a rakétatámadást előrejelző rendszerbe. Az Egyesült Államok meggyőződhetett, hogy a rendszer hatékonyan működik. Ez elegendő érv ahhoz, hogy mérlegelten közelítsék meg a globális rakétavédelmi rendszer telepítését.

A hadgyakorlatok azt jelzik, hogy a Szíria elleni hadigépezet már beindult. Ugyanakkor még van esély a támadás elkerülésére. Borisz Dolgov elmondta, hogy részt vett a Társadalmi Kamara Szíriával kapcsolatos meghallgatásán. Ott hangozott el az a javaslat, hogy az orosz parlamenti képviselőknek találkozniuk kellene amerikai, francia és más NATO-országokbeli kollégáikkal, a valós szíriai helyzet tisztázása végett. Igen különös, de az amerikai és a francia elit elég rosszul ismeri a szíriai ellenzéket, amelynek oldalán harcolni kívánnak. Gyakorlatilag a radikális iszlamisták azok, akik a szíriai ellenzék ütőerejét jelentik.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 731 megtekintés

Videó: 49 080 432 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056855

Jelenleg az oldalon

15
Online

Interreg CE1013 REFREsh