Az USA még mindig nem tudott dűlőre jutni a költségvetést illetően. Ez viszont érint egy másik nagyon fontos kérdést, mégpedig az államadósság plafonjának emelését. Az amerikai hírek hiányában pedig a világpiac kezd nyugtalanná válni.

A Bloomberg ügynökség egy globális apokalipszist jósol, ha az amerikai kongresszusban nem tudják megtalálni a kompromisszumot október 17-ig, amikor is az USA költségvetésében összesen 30 milliárd dollár marad, ami a legnagyobb gazdasági nagyhatalom fizetésképtelenségével egyenlő.

Az üzleti világ egyik legelismertebb ügynöksége, a Bloomberg a világgazdaság csődjét jósolja, amennyiben az USA bejelenti a fizetésképtelenséget. Az elemzők összehasonlítják a Lehman Brothers befektetési bank 2008-as csődjét az ország fizetőképtelenségével és azt állítják, hogy most minden rosszabb lesz. Akkor a Lehman Brothers csődje a nagy gazdasági világválság óta az USA legnagyobb recesszióját indította el és a globális pénzügyi válság kiindulópontjává vált, amelyet a világ még a mai napig nem hevert ki.

Amennyiben az USA nem fogja kifizetni a számláit, az a pénzpiacok destabilizációjához vezet Brazíliától egészen Zürichig, a dollár elértéktelenedik és a világgazdaságot a „világ végéhez” sodorja – vélik a Bloombergnél.

A Kongresszusnak az ország megmentésére 9 napja maradt. Ugyanakkor továbbra is ellentét van a republikánusok és a demokraták között. Sok elemző nem osztja a Bloomberg pesszimizmusát, amelyet korainak tartanak. Szerintük a fizetésképtelenségre nem kerül sor. A republikánusok és a demokraták előbb vagy utóbb megállapodnak a költségek lehetséges csökkentéséről és az államadósság plafonjának emeléséről is – feltételezi az Arbat Kapital cég elnöke, Alekszej Golubovics:

Az, hogy az államadóssági plafont nem tudják nem megemelni, egyértelmű a komoly közgazdászok és a pénzpiacok szakemberi számára, éppen ezért nem beszélhetünk az USA fizetőképtelenségéről. Amerikában megtalálják a módját, hogy megegyezzenek és folytassák az állami költségek kifizetését. A legjobb esetben a republikánusok nyomására faragnak egy kicsit a költségvetésen, a legrosszabb esetben pedig a republikánusok megadják magukat.

Abban, hogy az USA fizetőképtelensége kevéssé valószínű, nem kételkedik egy másik befolyásos hitelminősítő intézet, a Moody’s igazgató-helyettese, Raymond McDaniel sem. A fizetések leállítását fikciónak nevezi és a két évvel ezelőtti eseményekre hivatkozik. Akkor az államadósság plafonjának emelése szintén sokáig nem dőlt el a két párt szembenállása miatt, végül azonban megegyezés született.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 857 305 megtekintés

Videó: 27 325 970 megtekintés

Látogatók

Összesen5114384

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh