Az amerikai harci drónok rendszeres bevetése ellen már több nemzetközi szervezet is fellépett: a pilóta nélküli gépeknek békés polgárok is áldozatul esnek, mint az kiderült, legalább olyan gyakran, mint terroristák. A robotgépek veszélyéről már az ENSZ Közgyűlésben is szót emeltek.

Az ENSZ szakértői a drónok terrorelhárítási akciókban való részvételéről, és a békés polgári lakosság veszteségeiről szóló adatok közzétételére hívja föl a kormányokat. Vlagyimir Serbakov katonai szakértő naivnak véli ezt a fölhívást:

Soha senki nem fogja a különleges műveletek adatait nyilvánosságra hozni. Meg lehet követelni azonban a már aláírt nemzetközi egyezmények betartását, melyek tiltják fegyveres erők más, független ország területén történő bevetését, amennyiben nincs megfelelő államközi egyezmény aláírva.

Ugyanakkor a különböző jogvédő szervezetek már régen a drónok használatának teljes betiltását követelik. Az idei év tavaszától a Campaign to Stop Killer Robots mozgalomba tartozó szervezetek nem csak a harci robotok használatának, de fejlesztésének betiltását is követelik. Itt olyan robotokról van szó, melyek teljesen autonóm módon tevékenykednek, tehát teljesen önállóan hoznak döntéseket. A mozgalom fő érve az ártatlanok véletlen gyilkolása, és a technológia ellenséghez, vagy szélsőséges szervezetekhez való kerülésének esélye.

Bármilyen tilalmat bevezetni az adott területen igen vitás, véli Anatolij Szokolov katonai megfigyelő:

A robottechnológia további fejlesztésének korlátozását céltalannak tartom, mivel ez a mai tudományos-műszaki fejlődés egyik fő irányvonala. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a robotok és robot-gyilkosok ellenőrizetlen fejlesztése igen komoly károkat okozhat.

Ezért ha nem ma, akkor a közeljövőben meg kell kezdeni olyan szabályok és normák kidolgozását, melyek szabályoznák a robotrendszerek fejlesztését és alkalmazását. Már vannak olyan nemzetközi törvények, melyek szabályozzák az összes fegyvernem alkalmazását. A szakértők véleménye szerint azonban korszerűsíteni kell őket, a mai valóságnak megfelelően.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Amerikai terrorizmus: Élet drón-halállal Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 751 134 megtekintés

Videó: 48 951 968 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031993

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh